sobota 20. srpna 2011

Neon Genesis Evangelion

Co se týče anime, jsem nováček. Viděl jsem i u nás zdomácnělé klasiky typu Cesta do fantazie a Princezna Mononoke, úspěšně se vyhýbám seriálům typu Naruto ale asi nic mě nemohlo připravit na věc, která se jmenuje Neon Genesis Evangelion. Postapokalyptická mecha (žánr, ve kterém figurují velcí roboti, sem patří např. i Gundam) jízda plná psychoanalýzy, křesťanské symboliky boduje především velmi zajímavou dějovou linkou a detialním prokreslením hlavních postav. Čtěte dále a dozvíte se víc.



Jako prakticky libovolná populární série má i NGE pár odnoží - základním kamenem je anime seriál z roku 1995 (od studia Gainax), který režíroval Hideaki Anno, následuje stejnojmenná Manga a čtyři celovečerní filmy. Nejdůležitější (a patrně nejlepší) je už klasicky to první - původní Neon Genesis Evangelion seriál, který čítá 24 dílů.

Píše se rok 2015, patnáct let od masivního výbuchu (nazývaného ,,Second Impact), od prvního setkání lidstva s bytostí zvanou anděl. Do vládní agentury NERV přijíždí syn tamního šéfa Ikariho, Shinji, aby se stal pilotem Evangelionu, opravdu velkého robota a zároveň jediné zbraně schopné anděly zničit. A zrovna v den jeho příchodu dochází k prvnímu útoku anděla po patnácti letech a Shinji je jediný, kdo je aktuálně schopen bránit lidstvo. Tolik asi základní zápletka, ale tím to rozhodně nekončí.

SPOILER ALERT

Kromě Shinjiho se ale postupně setkáme s dalšími dvěmi (třemi) piloty Evangelionů, introvertní Rei a temperamentní Asukou, přičemž každý z nich má typické charakterové rysy a vady. Jak asi tušíte, nebude ten boj proti Andělům (jejich konečný počet se přehupuje přes deset) jedinou náplní oněch 24 dílů - na ploše celého seriálu Anno rozehrává působivou podívanou, během které bude váš mozek a představivost pracovat naplno. Velmi výjimečně řečeno něco narovinu, je na vás, abyste si z útržků informací poskládali celkový obraz. Od konvenčních začátků se NGE postupně dostává k čím dál víc psychologickým tématům a jak postupně odhalujete co že jsou Evangeliony zač a co má NERV vlastně v plánu, dochází vám, že tohle je něco víc než jen obyčejné anime.

Pravda, poslední dva díly jsou kvůli problémům s pěnezi takové...jiné. Někdo si naprosto šílenou koláž na papíru kreslených postaviček, psychoanalytických výjevů a šílenství pochvaluje, jiní považují (včetně mě) za skutečný konec seriálu film The End of Evangelion, který vyšel o dva roky později jako satisfakce těm, kterým 23. a 24. epizoda nesedly.

Kromě této ,,základní" série NGE vznikl i snímek ,,Death and Rebirth", který není ničím jiným než shrnutím seriálu a samostatná odnož Rebuild of Evangelion, která nyní čítá dva díly (čeká se na třetí). Ten první je prakticky doslovným přepisem prvních několika dílů seriálu (s použitím moderních technologií), ve druhém dochází k zásadním obratům v ději - takhle nějak vypadá alternativní vývoj Neon Genesis Evangelion.

Pokud vás alespoň trochu NGE podle mého popisu zaujal(o), neváhejte a sežeňte si ho. Stojí to za to.

Seznam na CSFD:

Neon Genesis Evangelion TV seriál 82%
End of Evangelion 83%
Rebuild of Evangelion: Evangelion 1.11 73%
Rebuild of Evangelion: Evangelion 2.22 87%

A na závěr, úvodní titulky: