pátek 19. srpna 2011

Zaslaná pošta // Going Postal

Jsou adaptace knih, které se povedou a ty, které se nepovedou. Zaslaná pošta, film podle stejnojmenného (no pravda, na přebalu je jedno písmenko tak trochu zmeněné :)) zeměplošského románu Terryho Pratchetta, patří mezi ty dobře zvládnuté.
Pokud nemáte tušení, co že to Zeměplocha je, tak vězte, že jde o smyšlený placatý svět balancující na krunýři velké želvy, který Pratchett zaplnil plejádou groteskních postav, velmi zdařile parodujících celou řadu klasických fantasy klišé. V tomto ohledu je Zaslaná pošta román/film poněkud netradiční, protože se v něm jako hlavní představují hrdinové, kteří nepatří do osvědčeného Pratchettovského arzenálu. Ze starých známých se tu objevuje pouze svrchovaný vládce Ankh-Morporku, lord Vetinari a Voromil Výsměšek, arcikancléř Neviditelné Univerzity. Hlavním hrdinou je podvodník Vlahoš von Rosret, který unikne jisté oprátce po odhalení jeho zločinů tím, že se pokusí dát dohromady nefunkční poštovní úřad. V tom se mu ale snaží zabránit pan Pozlátko, majitel konkurenční technologie. A ještě k tomu předchozí poštmistři zemřeli za velmi nejasných okolností... .

Předlohu jsem nečetl, mnoho ostatních knih ano, takže mohu alespoň zhruba porovnat, jak se podařilo Ankh-Morpork ztvárnit na televizní obrazovce. Dobře. Diametrálně odlišně, něž jak jsem si ho představoval (mnohem více středověky), ale rozumně. Děj plyne pěkně, herci předvádí slušné výkony a samotná zápletka je velmi povedená. Horší jsou pak efekty, snímek zřejmě nedostal od BBC tolik peněz, kolik by bylo třeba, ale i přesto jde o vizuálně povedenou podívanou - o tu se postaraly především nevšední Pratchettovy nápady (a to hlavně ,,semafory") a charizma Richarda Coyla.

Za 199 Kč na Blu-Rayi jde o super koupi - bonusy sice žádné, v HD i s originálním zvukem to ale je. Jen je škoda, že se o takovýchto filmech nemluví více, zaslouží si o dost více pozornosti, než běžné masové ,,pohádkoviny", které v mnoha případech i předbíhá.