neděle 4. prosince 2011

Proč mám rád Code Geass?

Code Geass: Lelouch the Rebellion je skvělé Anime. Tak skvělé, že váhám, jestli není lepší než Neon Genesis Evangelion. A dost možná i bude, postrádá totiž patetičnost a přílišnou filozofičnost některých dílů NGE. Velká Británie ovládá dobrou polovinu světa včetně Japonska a právě v něm se mladý britský princ Lelouch se zvláštní schopností kontrolovat mysli ostatních rozhodne založit organizaci Black Knights, jejímž cílem je vytrhnout všechny čtyři ostrovy z nadvlády modrookých blonďatých aristokratů.

Proč je ale tak skvělé?

V několika bodech se pokusím nastínit, proč Code Geass (dále jen CG) považuji za takřka mistrovské dílo hodné srovnání s velikány žánru. Hodnocení na ČSFD je v současné době 85% pro první a 89% pro druhou sérii (která je i podle mě lepší), což také o něčem vypovídá.

Seriál to není bezchybný, ale zato zatraceně originální a takový, že si ho rozhodně s jiným nespletete. Z principu věci nelze takovýto článek napsat bez prozrazení některých věcí, pokud si CG chcete užít naprosto stoprocentně bez nějakých předchozích informací, nečtěte to :)

Na konec úvodu jen doporučuji sledovat CG v angličtině, japonský dabing se příliš nepovedl, Lelouchovi mnohem sluší pěkný americký přízvuk :)

1. Nevyzpytatelný příběh s mnoha zvraty

Na tohle se připravte - v CG je od poloviny první série zvrat na denním pořádku. Snad jsem ještě neviděl jiný seriál, kde by se dalo do jednoho dílu nastrkat asi pět zásadních zjištění, která zcela mění situaci. Očividně to ale jde, a jde to dokonce tak nenásilně, že do sebe všechno zapadá a v závěrečném vyvrcholení (a s ohledem na vývoj postav) dává dokonalý smysl. Frekvence zvratů se tu blíží stylu jihoamerických telenovel :)

2. Silná stylizace (i na anime poměry)

Taky vám velká část anime produkce přijde až moc podobná? Tohle není ten případ. Za designem postav v CG stojí skupina CLAMP, která má svůj styl a ani v japonské scéně si ho nespletete. Charaktery jsou tak charismatické a zajímavě nakreslené.

3. Epičnost

Všechny ti Pánové prstenů a podobné rádobyepické kousky se oproti CG váli v prachu. Skvělá orchestrální hudba, mohutné (ale ne samoúčelné!) proslovy hlavních postav, mohutné bitvy - to všechno tu je a je to v naprostém pořádku, prostě to funguje.

4. Zajímavá technologie a svět

Už základní idea britské nadvlády je zajímavá, taktéž technologie celého světa je příznačně japonsky netradiční a ulítlá, ovšem tím správným směrem :) Prim tu hrají roboti Nightmare a kombinace určitých kyberpunkových prvků a snad až gotických motivů. Kapitolou samou pro sebe jsou pak letadla a vznášedla. Tohle by Evropan nevymyslel.

5. Skvělé postavy

Nic není pro příběh (kromě příběhu samotného, pochopitelně :)) tak důležité, jako uvěřitelné, promyšlené postavy. Tenhle aspekt v Code Geass nechybí, kromě ústředního nevyrovnaného Lelouche (právě s ním a jeho vývojem si tvůrci dost pohráli) se tu představuje plejáda dalších neméně zajímavých postav -  Aristokratický král Británie, pilotka Kallen, tajemná čarodějka C2, rytíř Suzaku, Lelouchovi spolužáci a spoustu dalších, z nichž prakticky každý významnější by vydal na samostatný seriál.

6. Otázky?

Code Geass si rád hraje s myšlením diváka, rád vyvolává filozofické otázky. A přestože to není psychicky-narušená jízda jako v případě dvou finálních dílů NGE, zanechává snad i silnější dojem. Je správné zabít několik tisíc lidí kvůli celosvětovému míru? Co je správná volba a co ta špatná? O morálních dilematech, která postavy řeší se chtě nechtě budete při sledování zamýšlet. A takový přesah se mi líbí.

7. Nemá jednu znělku!

Prkotina, ale potěší. Za dvě série (čili 50 dílů po cca dvaceti čtyřech minutách) se titulní píseň změní 5x a animace dokonce vícekrát. To je hezké :) Poslední titulka první série a první druhé jsou dokonce hodně povedené písničky, které putovaly do přehrávače.

Kladné body Code Geass sbírá i v jiných oblastech, animace je výborná a grafické zpracování kombinuje kreslené a počítačové prvky v tom pravém poměru (včetně postprocessingu), hudba je výtečná a ozvučení povedené. Děj je poměrně uspokojivě (a velice překvapivě) doveden do konce, mírně otevřená vrátka pro další sérii (ano, rád bych ji viděl :)) tu sice sou ale v podstatě jde o ukončené dílo, satisfakce z dokončení a poznání všeho se koná :) A pro mužskou část diváků - ženské postavy jsou ,,bohatě" vykreslené :)

CG bych doporučil každému (i ne-anime fanouškovi, i když ten si asi bude mírně zvykat), kdo má rád netradiční seriály a nemá odpor k animaci. Bohatě ho totiž odmění.