pátek 29. června 2012

Nečas v LN: Pospíšil měl vazby na Jurečka

V dnešních Lidových Novinách vyšel pozoruhodný rozhovor s Petrem Nečasem, kterého Daniel Kaiser vyzpovídal ještě před odletem na summit EU v Bruselu. Zajímavé jsou na něm především dvě věci.

Především Nečas konečně přiznal, že za Pospíšilovým odvoláním nestály pouze rozpočtové problémy jeho resortu, ale že Pospíšilův vyhazov z ministerstva byl ,,vektorovým součtem". Premiér také naznačil, že jedním z důvodů byly i vazby Pospíšila na vlivného plzeňského podnikatele Jurečka, který měl mít dle Petra Nečase vazby i na Lenku Bradáčovou.


Je tedy možné, že na první pohled uraženeckých výrocích Víta Bárta z Otázek Václava Moravce o ovlivňování Pospíšila Jurečkem je něco pravdy. Vyvstává ale oprávněná otázka - jestliže je tedy jedním z důvodů Pospíšilova odvolání jeho údajná korupce, proč s tím premiér nepřišel jako se styčným bodem vysvětlení? Nahrál by tak mottu svojí protikorupční vlády a v očích veřejnosti by to jistě působilo lépe.

Druhou zajímavostí je to, že Nečas působí z rozhovoru velmi rozhozeně, skoro až naštvaně. Na Kaiserovy otázky odpovídá příkře a rozrušeně. Má k tomu premiér důvod? Nemá, obrazně řečeno, nůž od kmotrů na krku? To ukáže až čas a postup nového ministra spravedlnosti.

A ještě na závěř - pokud by měřil Nečas všem svým podřízeným stejný metrem, nevyházel by je jen za rozpočtové problémy svých ministerstev, ale také podle věty ,,A ze všech členů vlády za ODS a ze všech členů vedení ODS jestli byl někdo spjat s takovou šedou eminencí, tak to byl Jiří Pospíšil."

Zdroj citací: Lidové noviny, 29. června 2012, str. 2