čtvrtek 28. června 2012

Shrnutí: O co jde v kauze Pospíšil?

Jak asi víte, včera, velmi nečekaně, odvolal předseda vlády Petr Nečas ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Rád bych dal dohromady určitý seznam základních faktů pro ty, kteří kauzu nesledovali a mají zájem mít alespoň rámcový přehled o tom, co se vlastně stalo a děje.

Pospíšil byl ministrem spravedlnosti ještě za Topolánkovy vlády, členem ODS je od roku 1998 a ve straně působí jako místopředseda. V souvislosti s jeho prací na ministerstvu je skloňovaný nový Občanský zákoník, nový Trestní zákoník, nový Zákon o státním zastupitelství a především jmenování státních zástupců, které je klíčové pro probíhající události. Ještě za Topolánka jmenoval jako vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu, kterého nedávno opět odvolal, protože účelově prodlužoval prošetřování důležitých kauz týkajících se důležitých lidí. Jako ministr měl (a chtěl) místo Rampuly jmenovat Lenku Bradáčovou, známou z případu Rath. I přes problémy s Rampulou a sporné události okolo vyšetřování korupční kauzy Jiřího Čunka se těší velké oblibě voličů a patří mezi nejpopulárnější politiky, v ODS i v české kotlině obecně. Kariéru měl tedy našlápnutou dobře, co se tedy včera stalo?

Premiér v ranních hodinách z ničeho nic oznámil na vládě, že Pospíšila odvolává, žádost o odvolání zavezl na Pražský hrad, kde ji prezident překvapivě rychle podepsal. Krátce nato Nečas vydal tiskové prohlášení, že Pospíšila zbavil funkce kvůli pochybením v rozpočtové oblasti managementu ministerstva. Celý proces proběhl poměrně dost nestandardní cestou - ve straně i na vládě způsobil pozdvižení. Po obědě vydal Pospíšil tiskové prohlášení.

Na věci jsou pochybné především okolnosti, za kterých se stala a to, jak se stala. Svorně označují jak opoziční, tak koaliční politici (i média a sám čerstvý exministr) Nečasovy důvody pro Pospíšilovo odvolání jako divné. Proč? Je známo, že výdaje Ministerstva spravedlnosti jsou do velké míry nepřekročitelné a nelze je jen tak seškrtat a zkrátit. Navíc i všechna ostatní ministerstva mají problémy s rozpočty. Na vládě se o finančí situaci Min. spravedlnosti vědělo delší dobu, a proto je takto rychlé odvolání překvapením.

Zásadní roli v kauze hraje post vrchního státního zástupce. Pospíšil se o pár dní déle chystal Bradáčovou do funkce (s doporučením Pavla Zemana) opravdu jmenovat a tak se přímo nabízí souvislost mezi jeho odvoláním a strachem politiků o obsazení tohoto v justici zásadního postu právě jí. Navíc se Pospíšil, Zeman a Nečas v komentování toho, kdo co o jejím jmenován nevěděl a věděl rozcházejí.  Pokud chce premiér a jeho nový ministr spravedlnosti rozptýlit už tak dost velké obavy ze zjevného skrytého důvodu, musí Bradáčovou do funkce jmenovat - pokud k tomu nedojde, bude to přinejmenším velice podezřelé.

O odvolání Pospíšila se nicméně, především v pražské organizaci ODS, diskutovalo a spekulovalo dlouho. O jeho sesazení se snažil už i Mirek Topolánek. Hodně lidem ležel v žaludku právě kvůli odvolání Rampuly a poměrně dobré kampani pro očištění justice a důslednějšímu boji s korupcí. Jistá média poukazují i na spis, podle kterého měl být na pořadu policejního vyšetřování i sám premiér Nečas. Důvodů tedy může být hned několik - buďto se jistá skupina (a je jedno, jestli to jsou vlivní politici nebo jejich kmotři) bojí jmenování Bradáčové do úřadu nebo se bojí sám Nečas, protože by mohl být sám vyšetřován. To, že by pravda opravdu ležela jen v nezvládnutí finanční správy Min. spravedlnosti je velmi nepravděpodobné.

Pospíšil dnes v Hyde Parku uvedl, že možná odstoupí z postu místopředsedy ODS a potvrdil, že se bude více zaměřovat na svůj Plzeňský region, kde se nejspíše postaví do čela kandidátní listiny pro krajské volby. Za jeho podporu proběhlo po ČR několik demonstrací, řada voličů ODS se kvůli tomuto Nečasovu kroku od strany odklání.

Jasnou zprávo pro konspirátory a spekulanty tak bude (ne)jmenování Bradáčové - to vydá jasný signál. Jmenování nového ministra a jeho kroky v této věci by měly proběhnout v horizontu nejbližších pár týdnů. Jedním z možných kandidátů na nového ministra je Marek Benda.