středa 26. září 2012

Argumentační fauly v překladu Marka Pichy - výborné!

Možná to ani nevíte a dopouštíte se při vedení diskuzí tzv. argumentačních faulů (v angličtině často argumentation fallacies). Ty se ve věcně vedené diskuzi nepřipouští - ještě aby ano, často jsou to záměrně zavádějící větné konstrukce, apely na emoce/strach, nepodložené zvěrohodňování svého tvrzení (množstvím, autoritou) a také třeba čistě logické chyby týkající se špatného vyvození informace.

A protože není naškodu umět je minimálně poznat a umět se jim bránit, připravil můj oblíbený filozof a učitel Marek Picha (@tracnik) překlad seznamu takových faulů. Krásný plakát v různých formátech s příklady uzpůsobenými našemu národnímu prostředí najdete na jeho blogu věnujícímu se argumentaci a na stránkách Centra Občanského Vzdělávání Masarykovy Univerzity, pro níž jej Marek vypracoval.
Podle mého názoru se to povedlo na výbornou a rozhodně stojí za to plakát omrknout, už jen kvůli tomu, abychom poznali, když s námi někdo hraje nefér hru.
Pokud nemáte plakátů s argumentačními klamy dost, můžete se (pokud umíte anglicky) obohatit ještě na ten ze serveru Your Logical Fallacy Is, na který upozornil v internetové komunitě také známý Filip Tvrdý, učitel filozofie z Olomouce a autor blogu Massive Error.