čtvrtek 27. září 2012

Lidi z LIDEM chápu.

Nyní už regulérní straně LIDEM jsou nejčastěji vytýkány dvě věci, přičemž obě souvisí s „přeběhlictvím". První je poukazování na morální rozměr jejich jednání - VV začaly ztrácet voliče a tak se Peake a spol. rozhodli trhnout a zkusit to mimo zdiskreditovanou stranu. A druhým, častějším, je osočování jejich poslanců, že nebyli za LIDEM do sněmovny zvoleni. Osobně mi přijdou tyto dvě výtky zcestné a nesdílím je; ba naopak - poslance LIDEM chápu.


Vinit Peake a její kolegy za opuštění Věcí Veřejných jako takové může snad jen někdo, kdo ještě věří v dobrotivost dvojice Bárta  a John. Zpočátku slušně se tvářící strana se velmi rychle ocitla pod palbou obvinění z korupce (prokázané), netransparentního a podivného financování, onoho pověstného etického kodexu a podobně. V takové situaci se nelze divit Karolíně Peake, že se rozhodla pro radikální krok a stranu opustila. Pokud v ní byla s dobrými úmysly od počátku, bylo to jediné možné řešení, každý slušný člověk musel při pohledu na to, co se v centru Bártovy straně děje, začít balit kufry.

Proč neměli pochyby dřív? Logicky, pokud ještě doufám ve změnu, nebudu očerňovat svoji stranu a oslabovat ji pro případ, že se vše vyřeší a vysvětlí. Domnívám se, že na to, že je pozdě přišli tehdy budoucí LIDEM brzy.

K onomu poslaneckému mandátu - ten je výlučně poslance. Náš právní řád dává právo nakládat s mandátem poslanci, nikoli straně. Pokud by nebyl volný mandát, nemělo by smysl hovořit o svědomí a vědomí poslanců, předsedové stran by si jen hrály na počty. A jak může být volný mandát důležitý ukazují i rebelující poslanci uvnitř ODS. Peake, Paggio i Navrátilová měli jednoznačné právo VV opustit a založit si i během funkčního období současné sněmovny LIDEM. Volíme programová východiska strany - a ta LIDEM se od toho původního z dílny VV příliš neliší. Jako problém v ustanovování politických subjektů v průběhu funkce sněmovny nevidím, došlo k tomu již dříve a jako zrada ze strany LIDEM na voliče mi to nepřijde.

Uvidíme, jak se podaří za dva další roky (tedy možná) ve vládě LIDEM očistit svá jména a nabrat nějaké voliče. Ty totiž potřebují jako sůl.