pondělí 5. listopadu 2012

Okamura jede na hrad - test národa bude v lednu

Občani , občanky, soudruzi, soudružky. Tomio Okamura se sice jako Klement Gottwald z hradu nevrací, ale naopak na něj sebevědomě míří - hranici padesáti tisíc podpisů totiž o osm tisíc překročil. A pokud Čína nenapadne Japonsko a Tomio se nevydá bránit Kjúšú a pokud na ministerstvu vnitra nevyškrtají osm tisíc jedna neexistujících lidí, zařadí se tak do seznamu kandidátů, se kterými je prostě třeba počítat.


Byla to pro něj totiž skutečně hra o čas - podpisy začal sbírat jako poslední z vážných kandidátů a tak na překonání limitu měl jenom měsíc. Nicméně zadařilo se, charisma úspěšného podnikatele a lidového mudrce zafungovalo a hbití pomocníci zaplnili archy jmény. Do lednové přímé volby tak vstupuje element, kterého by se ostatní kandidáti možná měli začít bát.

Ono je to příznačné a maximální populista Okamura krásně doplňuje zbytek skvadry, který se uchází o hlasy voličů. Autor krásně jednoduchých řešení se tak bude moci hrdě postavit vedle bývalých členů KSČ (někteří z nich si navíc platí novináře), politiků, kteří za peníze daňových poplatníků spí ve sněmovně, nevýrazných stranických kandidátů a třeba bývalých skinheadů s nulovými zkušenostmi s praktickou politikou. Tedy, on nad některé z nich vyčnívá poměrně čitelnými politickými postoji - a ty nejsou zrovna hezké.

Hodnému strýčkovi Tomiovi totiž například v nepřijde komunistická ideologie jako něco špatného a zavrženíhodného. A zpozorněte dál - podle Okamury by stát měl víc podnikat a držet si monopoly i na místech, kde je nemá (třeba telekomunikace), snažit se dosáhnout zisku a vůbec konkurovat občanům, kteří by třeba taky rádi podnikali.

Navíc jako prezident jistě přinese rychlé (a snadné!) řešení otázky romských spoluobčanů, vysokých cen za elektřinu a pomůže ochránit tento stát před korupcí. Protože ta je opravdu špatná a jako prezident s tím má velké pravomoci bojovat. Samozřejmě.

Jenže lidé zhrzení současnou politikou na populistickou notu slyší. Slyší na snadná a nereálná řešení, není jim divné, že sotva je Okamura zvolen senátorem vyráží vesele dobýt hrad a že jeho angažmá v politice může být jen taková trochu celoplošnější reklama na jeho byznys.

I proto bude lednová volba určitý test inteligence národa.