neděle 13. ledna 2013

Hořké plody TOP 09

Aneb o straně, která je levicovější, než je sama levice.
         
Jedna věc je, když se hraje otevřená hra. Sociální demokraté se nijak netají svými ekonomickými plány, zásahy do ekonomiky a vůbec všemi těmi věcmi, které k tradičně levicové politice patří. Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme se nad tím podivovat, ale říkají to jasně, dlouhodobě a otevřeně. Kdo ČSSD volí, nevolí pod nálepkou levice úplného zajíce v pytli.

Všechno výše zmíněné ale bohužel neplatí pro stranu, které se velmi rychle podařilo pokřivit význam termínu „pravicová strana". Tou je TOP 09, kterou pod dojmem nového, svěžího větru do pravé části politického spektra volili lidé zklamaní ODS a ze které se vyklubala pěkná parta lidí, která se chová všelijak, jen ne pravicově.

Ono už vůbec samotné angažmá Miroslava Kalouska, původně lidovce, který se neostýchal plánovat pakt s komunisty, ve straně s přídomkem pravicová bylo krajně podezřelé. Kontroverzi jeho osoby ale přehlušila postava Karla Schwarzenberga a TOP 09 se vznesla do parlamentních výšin s nebývale vysokým procentem hlasů. A i dnes, opět, tato partaj ústy ministra zdravotnictví Leoše Hegera pošlapává značku pravice a ukazuje svou pravou tvář. Jak tedy vypadá „pravicová" politika v podání TOP 09?

Nese znaky poctivého socialistického programu, který má snahu řídit lidem život. Přikazovat jim, jak, kdy a kde je to správné. A taky za kolik. Leoš Heger se dnes vyjádřil, že by se měl v občerstvovacích zařízeních povinně nabízet jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. Miroslav Kalousek zvýšil daně bez ohledu na Lafferovu křivku tak, že i levicová opozice bije na poplach.

TOP 09 podporuje masivní zásah do vlastnických práv plošným zákazem kouření v hospodách a její lokální politici se rozčilují, že na trati v jejich regionu si dovolí podnikat sprostí soukromí dopravci. V plánu bylo i zvýšení cen alkoholu, protože jedna prohibice Hegerovi k nápravě špatně žijících čechů patrně nestačila, poslanci TOP 09 hlasovali v parlamentu pro penězovod ESM a její (formální) předseda je Bruselu nakloněn více, než někteří levicoví politici.

Kdybych v parlamentních volbách TOPku volil, cítil bych se zneužit a podveden. Tato strana má dnes ke skutečné pravicové politice a jejím ideálům asi tak daleko, jako Sociální demokraté. Ti si ale na pravici nehrají.

Původně publikováno na: http://trhon.blog.respekt.ihned.cz/c1-59084900-horke-plody-top-09