pondělí 21. ledna 2013

Volím Karla

Ve druhém kole prezidentské volby hodím hlas Karlu Schwarzenbergovi.


Jistě - není to ideální kandidát. Má na triku řadu věcí, především je odpovědný za současnou vládu a její rozhodnutí. Má za sebou Miroslava Kalouska. Nejradši by nás prodal do Bruselu, hlasoval pro smlouvu ACTA a snažil se suplovat jiné složky moci. Ale zásadní věc, která hraje pro jeho prospěch je ale to, kdo je jeho protivník.

Miloš Zeman má na můj vkus až příliš ale. Aféry kolem Zemanovy vlády za dob opoziční smlouvy (a ne, informace o ní nemám pouze z Vládneme, nerušit), nejasné financování jeho kampaně, podivný výběr spolupracovníků a, to především, politický styl.

A dobře to ilustruje i styl jeho kampaně - dobírání si knížete za jeho mluvu, nacionalistická struna, útoky na Schwarzenbergovu rodinu (na základě článku antisemitistického konspirátora). Zpod masky hodného dědečka z Vysočiny se opět začínají vynořovat rysy starého dobrého vulgárního a hrubého politika, který neváhá k diskreditaci svých oponentů používat i velmi nepěkné pomluvy.

Liberální Rada ČNB to má tak jako tak spočítáno a zbývá tak hlavní úloha prezidenta - tvůrce veřejného života, iniciátora debat a spojovatele. A to, i kdybychom odhlédli od všech nejasností okolo jeho bývalých politických angažmá, Zeman nebude. Je tu oprávněná obava, že se z Hradu stane místo rozdmýchávání sporů, kontroverze a nátlaku na vládu. A ohledně toho posledního bodu jsem ochoten se i vsadit - Zeman má v ČSSD nevyřízené účty a, pokud bude zvolen, mají se oranžové růže na co těšit.

Miloš Zeman se snažil během kampaně působit nekonfliktně a smířlivě, jak se ale přímá volba blíží, vystrkuje růžky čím dál víc. A přese všechny Karlovy nedostatky budu mít na hradě radši někoho, kdo bude politiku (s největší pravděpodobností) dávat dohromady. A ne ji rozkládat.