neděle 10. února 2013

Jak na Kindle 5 a vlastní spořiče

Protože není na českém internetu úplně jednoduché nalézt návod na to, jak do Kindlu s firmwarem 4.1.0 a 4.1.1 nahrát vlastnoručně vyrobené screensavery, řekl jsem si, že pro vás lokalizuji ten z Mobileread wikipedie, který pro můj Kindle fungoval bez problémů. Nenárokuji si tedy nějaké autorství návodu, jen ho překládám pro ty, kteří angličtinou nevládnou.

Návod je ověřený na Kindlu bez reklam. A patrně nebude na Special offers verzi fungovat.



Za prvé, aktualizujte si svůj Kindle na verzi 4.1.1, podle všeho je mírně rychlejší, prolomení ochrany a nahrání spořičů funguje i bez updatu. Software si můžete stáhnout tady ze stránek Amazonu, soubor nahrajete do kořenového adresáře Kindlu přes USB (bezpečně odeberte), vejdete do nastavení, dáte menu a Update Your Kindle. Chvíli si počkáte, Kindle se restartuje a máte novou verzi.

Dalším rokem je jailbreak, tedy prolomení ochrany Kindlu pro instalaci různých vychytávek. Postup je jednoduchý a najdete ho třeba na webu Amazon-Kindle.cz, krok po kroku. Pokud se během instalace jailbreaku zaseknete v servisní nabídce, v komentářích je k nalezení řešení.

Teď nastává vlastní nahrání spořičů. Stáhněte si soubor kindle-ss-0.34.N.zip. Rozbalte ho, připojte Kindle přes USB a do kořenového adresáře nakopírujte soubor "update_ss_0.34.N_k4_install.bin" a složku "linkss", kterou najdete ve složce "src". Kindle nechte připojený, protože teď je ještě potřeba vyrobit si nějaké ty vlastní spořiče.

Kindle podporuje rozlišení 800x600 a šestnáct odstínu šedi. Následující postup bude pro Adobe Photoshop ke kterému je dostupná i předpřipravená barevná paleta (stahujte zde), v ostatních editorech budete muset barvy pravděpodobně nastavit ručně - tady najdete tabulku. V PS vytvořte nový dokument, 800x600, v menu vyberte Image - Mode - Indexed Color, zvolte Custom, v nově otevřeném okně Load a vyberte soubor s paletou, který jste si stáhli. Potvrďte ok a zakažte Dithering. Teď můžete klasicky vložit do obrázku nějaký z internetu, jak budete chtít. Exportujte přes Save for Web and Devices s formátem PNG-8, bez ditheringu a bez volby Convert to sRGB.

Až budete mít nějaké ty spořiče vyrobené, nakopírujte je do složky "linkss/screensavers". Mohou se jmenovat úplně libovolně. Pokud chcete, aby vám Kindle při startu zpřeházel náhodně jejich pozadí, nakopírujte soubor "autoreboot" do složky "linkss" a přejmenujte ho na "random".

Teď už můžete Kindle bezpečně odebrat, jděte do nastavení, vyvolejte menu a dejte Update Your Kindle. Po restartu máte v Kindlu svoje spořiče.

Pokud chcete svoje spořiče změnit, nahrajte nové a do složky "linkss" vytvořte prázdný soubor "reboot".

Tak a je to. Pokud jste postupovali správně, máte v Kindlu nyní svoje vlastní spořiče (třeba C.C. z Code Geass jako já), jejichž pořadí se ideálně při restartu Kindlu prohazuje. Gratuluji!

Návod je pouze překladem následujících návodů do češtiny. Děkuji jejich autorům.http://wiki.mobileread.com/wiki/Kindle_Screen_Saver_Hack_for_all_2.x,_3.x_%26_4.x_Kindles
http://kindlesavers.com/resources/how-to-create-kindle-optimized-screensavers/