pondělí 11. února 2013

Oddanost podezřelého X - neobyčejná detektivka

Když jsem na Kosmas.cz vybíral vůbec první placenou potravu pro můj Kindle, můj pohled zavadil o knihu s divným jménem Oddanost podezřelého X od autora s jménem ještě divnějším. Na Goodreads kniha dostávala dobrá hodnocení a nebudu zastírat, že cenovka 94 korun vypadala taky lákavě, takže za chvíli se román Keiga Higašina posílala do Kindlu.

To bylo v pátek. Před pár minutami jsem ji dočetl a řeknu vám, je o co stát.


Jasuko je obyčejná japonská žena, která pracuje v obchodě s bentó (něco jako obědy do krabičky) a žije v malém bytě se svou dcerou Misato. Má ale problém a tím, že ji otravuje bývalý manžel Togaši. Jednoho dne se Togaši dostane až k Jasuko domů a shodou náhod skončí Togaši mrtvý na podlaze Jasučina bytu. Naštěstí je po ruce tajemný ctitel, geniální matematik Išigami, který se nabídne, že zahladí stopy a Jasuko i její dceru ochrání od jistého vězení. Išigami ale netuší, že detektiv Kusanagi má cenného přítele - úspěšného fyzika Jukawu, Išigamiho bývalého kolegu z univerzity...

Jak vidíte, od začátku víme, kdo je vrah a kdo oběť. Trochu divné na detektivku, že? Kam se tedy příběh může vyvíjet? No, především nevíme, jak Išigami zločin zakamufloval. Po vraždící scéně totiž skáčeme hned o pár hodin dopředu, už do rozjíždějícího se detektivního vyšetřování, do kterého se navíc začnou vkládat další postavy, které jsou velmi dobře prokreslené. Sledujeme tak postup policie z obou stran - jak z pohledu spolupachatelů, tak z perspektivy vyšetřovatelské dvojice, Kusanagiho a jeho společníka. To by ale nestačilo - proto je už brzy celkem jasné, že zas tak jednoduchý tenhle případ nebude.

A teď stop. Víc vám prozradit z děje nemohu. Rád bych, protože si myslím, že kompozičně je Oddanost podezřelého X velmi zajímavá a je dokladem toho, že i detektivce s dopředu známým vrahem se dá udělat nečekaný, překvapivý a silný zvrat. Zároveň se Higašino nebojí emocí - postavy prožívají situace silně, častý je také vnitřní monolog. Celým románem totiž proplouvá jako tmelící kapalina lovestory jako řemen, která finále mění v okamžik s velmi silným emocionálním nábojem.

Higašino je vzděláním technik a je to znát. V postavách géniů matematika Išigamiho a fyzika Jukawy může rozehrát svou hru s přísnými logickými postupy, matematickými metaforami (nic složitého ale, nebojte :)) a vhledu do duše lidí, kteří jsou zvyklí uvažovat za všech okolností racionálně. Tedy, téměř za všech.

Styl psaní je sympaticky stručný a jednoduchý. Žádná květnatá souvětí, hromady přívlastků a patos nečekejte. Oddanost je syrová, přesto ale ubíhá rychle a psychologickému profilu hlavních postav je dán dostatečný prostor.

Shrnuto a podtrženo, Oddanost podezřelého X je dobrá kniha. Detektivka, kde vraha známe od začátku. Přesto překvapí, pobaví a možná i někoho dojme. Pokud si chcete přečíst něco ne úplně tradičního, zkuste ji.

Kosmas.cz mi nedal nic. Uvádím ho jen jako dobrou možnost, kde knížku koupit.

Oddanost podezřelého X
284 normostran
Argo, 2012
978-80-257-0743
Na Kosmas.cz je sleva - za 94 Kč