neděle 21. dubna 2013

Demokratizace hudebního průmyslu

Málokterá odnož zábavního průmyslu prošla za posledních dvacet let tak obrovskou změnou, jako ta hudební. Informační a internetová revoluce s sebou kromě zásadní změny posluchačských návyků, technologických novinek a pirátství přinesla především změny týkající se samotného trhu s hudbou - přinesla jeho demokratizaci.



Internet nabízí mladým umělcům obrovské možnosti, o kterých se jim dříve ani nesnilo. Už se nemusí zavazovat na dlouhé roky velkým vydavatelstvím. Nyní mohou s nepoměrně nižšími náklady vylézt sami s kůží na trh. Každý z nás může publikovat a snažit se dostat svou tvorbu k lidem - nahrát skladbu třeba na známý server SoundCloud není vůbec žádný problém. Internet umožnil vznik řadě nezávislých labelů, díky němu můžeme trávit večery poslechem nadšenecké tvorby, která si v lecčems nezadá s tou profesionální.

Ruku v ruce s novými způsoby publikování se objevily i nové cesty, jak umělce odměnit za jejich snahu. Pokud budeme soudit z posledního vývoje, velkým tématem dneška je tzv. crowdfunding , nebo-li financování (nejen) hudebních projektů formou internetových dobrovolnických sbírek. Právě on umožnil vznik řadě projektů, které by dříve byly dány vydavatelskými domy k ladu jako nerentabilní. Své o tom ví i slavná Amanda Palmer, která se díky dobrovolníkům může svobodně věnovat své hudbě - pokud vás zajímá víc, pusťte si její krátkou přednášku z konference TED nazvanou The Art of Asking, v méně než čtrnácti minutách si uděláte obrázek o tom, kam zábavní průmysl míří.

Tolik typické oslabování monopolů, které s sebou přinesla internetová doba, se tak nevyhnulo ani hudebnímu průmyslu. Zároveň to ale v žádném případě neznamená, že by éra vydavatelských domů byla zpečetěna. Stále hrají velkou roli - pokud chcete uspět na globálním měřítku, bez zázemí, které nabízejí, to půjde jen těžko. Svoboda publikování je ale příslib - narozdíl od předchozích desetiletí se nemusíme zaobírat otázkou, kolika talentovaným a zajímavým umělcům nebude umožněno prorazit jen proto, že si je nějaký mecenáš nevybral a nepodpořil. Budou to samotní posluchači a lidé, kteří o tom budou rozhodovat. 

Internet otevírá obrovské možnosti a je téměř jisté, že v hudebním průmyslu ještě velké věci přinese.

Psáno v rámci projektu MF DNES Studenti čtou a píší noviny.