sobota 12. října 2013

Jiný svět na okraji Prahy (reportáž z TTTM SAPA)

„Nejste novináří?“ křičí na nás naštvaně (a ve své rodné řeči) starší Vietnamec, když Hoai ostří svým Nikonem. Kousek opodál, vedle dlouhé řady různobarevných plyšáků, na mě upřeně (a podezřívavě) hledí kouřící dvojice, skrz sklo za nimi je vidět budovatelský plakát s rudou hvězdou na stěně. Vítek nese v tašce víno z lychee a na lahvi nápis v modifikované vietnamské latince. Na filmu mi zbývá poslední snímek. Jsme v místě, které si žije vlastním životem, v pražské vietnamské tržnici SAPA.



Napadá mě, že takhle nějak vypadá koncentrát všech vietnamských tržnic a stánků. „Já všude zdravím i v Česku,“ říkám, když se bavíme o tom, že na dobrý den vám tu nikdo jen tak neodpoví. Po pár hodinách si připadám jako v jiné zemi. V jiném světě. Mezi spoustami Vietnamců korzují běloši, často evidentně bohatší manažeři. SAPA je prý vyhledávána jak pro výběr exotických potravin, tak pro jejich ceny. Stovky druhů rýže, sady na přípravu sushi a další import z Koreje, Japonska nebo samotného Vietnamu však rozhodně nejsou jediné, co si odsud můžete odnést.



Obuv, kde se prodávají boty po jedné. Nahrávací studio. Je libo figurínu? Bez problému. A spousty restaurací, fastfoodových okének, průchozí tržnice s cetkami, o kterých byste si nepomysleli, že jdou někomu prodat. A všudypřítomný ruch – Vietnamci na kolech vezoucí misky s rýží, chaoticky projíždějící dodávky a vietnamské programy ozývající se z televizí napojených na satelit. Procházíme obchodem, kde se vedle konviček na čaj a falešných bankovek (prý na nějaké rituály, při kterých se pálí) prodávají kýčovité sochy Buddhy.




I po pouhých několika hodinách v Sapě si odnesete dojem, že je úžasné, jak něco tak jiného, zvláštního a pozoruhodného stojí jen dvacet minut cesty z centra Prahy. A malá poznámka na konec – nemají rádi fotografy. Možná proto, že tohle místo je potřeba vidět na vlastní oči, protože každý obrazový záznam nutně zkresluje.

Fotky jsem fotil Canonem EOS 500N na Ilford HP5 400, sám vyvolal ve Fomadonu LQN a pak oskenoval negativ. Google fotky kompresí celkem ničí, vyšší rozlišení a kvalitu najdete tady.