středa 23. září 2009

Vypsaná fiXa - Klenot (Recenze)

Vypsaná fiXa je v ČR poměrně populární a známá formace, která působí již dlouhou dobu. Kapela s charismatickým Márdím v čele se rozhodla zaexperimentovat a vydat novou desku po vzoru zahraničních Radiohead - totiž nabídnout ji ke stažení za libovolný poplatek. Další zajímavostí je to, že celá nahrávka se točila v londýnském studiu KORE se soundengineerem Guyem Fixenem, který spolupracoval například s Pixies, či My Bloody Valentine. Důležitou položkou na rozpočtu bude suma, kterou nahrání alba stálo - slušný jeden milión korun. Márdí se nechal slyšet, že by byli rádi, kdyby se aspoň dostali na nulu, což nebude nejlehčí když uvážíme, že k dnešnímu dni je z dobrovolných odměn kapele vybráno kolem 164 000 Kč. Ale dost už technických informací, pojďme se podívat jestli to byl dobře vynaložený milion. Jenom bych rád připomenul, že k albu přistupuji jako naprosto neznalý předchozí tvorby fiXy.

Desku otvírá energická skladba Naše nebe. Podle popisů známých by měla kapela mít autentické, až nadpozemské charizma. Čekal jsem, pravda, víc. Naše nebe je normální kytarovka s pokusem o tvrdý křik ke konci, který mi tam nějak nesedí. Text není úplně zlý, ale rozhodně jsem slyšel kvalitnější a nápaditější, rozhodně mi nepřijde nějaký extra surrealistický, jak mi bylo řečeno. Druhý v pořadí je singl Holka s lebkou. Relaxační tempo a přijemná melodie se lehce nese, až ji zničí refrén, kde mi nesednul sborový vokál. Naneštěstí je popěvek "Jaký je tvý jméno" slyšet tolikrát, až mě nebezpečně svrběly prsty na tlačítku stop. Parádní rychlovkou je Suprkino. Začíná jemně, až se v refrénu přenese do solidní kytarové palby (v rámci žánru ovšem). Ideální odreagovačka. Další na řadě je Psychokuna, která mě nebaví. Tady to někdo s ozvěnou přehnal. Text patří k lepším, ale co je to platné když je hudební doprovod slabý.  Bohužel to nezachraňuje ani Sci-fi povídka. Márdiho vokál je nevyvážený a tato mi nepřijde zábavná, natož nějaká úžasná. To Panenka Chou Chou je i přes trapný název hodně povedená záležitost. Řízný, živý styl doplňuje kvalitní text s úchylným (v dobrém) ano ano ano ano. S nadějí doufám, že příští  skladba bude minimálně stejně dobrá! A dočkávám se. Velká láska sice trochu ztrácí textově, ale vynahrazuje to autentickým zněním se zábavnou aranží. A máme tu nejlepší skladbu alba - Okresní Knihovna je super psychadelickou záležitostí se zkreslením na pozadí, která graduje až v alternativních rovinách. Sirény se nesou v duchu rychlého nářezu s použitím syntetizátorů a výraznou basovou linku. Věřte, nevěřte Márdiho ou ou ou zní skvěle.  Titulní píseň Klenot patří k slabým kouskům. Klenot do hlubin hudební žumpy stahuje text a nudný hudební doprovod. Závod to zachraňuje tak napůl. Akustická kytara spolu s Márdiho hlasem zní velmi dobře, bohužel text je slabý. Na několik poslechů super, později jde o spíše přeskakovanou skladbu. desku završují Duchové se skákavými efekty, kteří patří k lepším kouskům, ale text v refrénu je možná až moc infantilní.

Podařilo se fiXe ospravedlnit vysoký rozpočet za nahrávání v Londýně? Ne. Na zvuku desky to vůbec znát není. Pokud odsuneme stranou na české poměry docela originální způsob distribuce, zůstane nám sotva průměrná deska, kterou si do sbírečky nejmilejších nosičů asi nezařadíte. FiXa by příště měla přijít s něčím originálnějším, opravdu jsem čekal něco víc, než jen obyčejnou kytarovku, byť s někdy docela dobrými texty.