čtvrtek 8. října 2009

WWW - Tanec Sekyr (Recenze CD)

Současná česká hip - hopová scéna stojí víceméně za nic. Egoista Hugo Toxxx vykřikující do světa svoje nadávky, polopatický Vladimir 518, nebo Orikoule s naprosto úděsnými texty. Pak si jen tak přijde Sifon, vezme kamarády a vydá tohle. Řekněme si to bez skurpulí - Tanec Sekyr je skvělá deska, která ční nad zbytkem české scény jako maják.

Dadaistické a surrealistické texty, skvělé do industrialova položené kompozice, odvaha zaexperimentovat  - důkazem toho jsou roztříštěné beaty u Anatomie. Nekonvenčnost, dravost - vznikne skladba jako Velký třesk. Neskutečný tah a naléhavost - Těsto z Ocele.

Sifonův rap se totálně odlišuje od všeho co jste kdykoliv slyšeli, jeho verše se oprošťují od klasického čtyřdobého klišé, které nám po sté servírují takzvané ,,hvězdy" českého rapu. Co mi sem tam vadilo byl hlas druhé raperky - Milesy. Nevím proč, ale nějak mi místy do syrové hudby neseděl, za to onen bodík dolů.

Tracklist je poskládán logicky, každá skladba na svém místě sedí. Jedinou instrumentální skladbou je náladová Evropa. Sifon je podivuhodný sběratel zvuků (památné jsou jeho samply pračky a dalších přístrojů), který si na nové nahrávce skutečně vyhrál. Nejvíce to je nejspíše znát na Těstu z Ocele, kde si nelze nevšimnout nasamplovaných zvuků kovu narážejícího na kov.

Jak jste nejpíš pochopili, Tanec Sekyr je jedným z jasných kandidátů na desku roku. Slova jsou stejně zbytečná, běžte a desku si poslechněte - pokud rádi experimentujete (a netrpíte primárním odporem k hip - hopu) dozajista se vám zalíbí.

Skladby: Těsto z ocele, Kůň, Žena líže kost, Urychlovat nekonečno, Rybník, Anatomie, Evropa, Karamel, Prkno, Rýč, Velký třesk, Ohni se mnou pojď, Tanec sekyr