neděle 25. prosince 2011

Kde je hranice, aneb Steam ještě ujde

To byly časy, když se lidé rozohňovali nad druhým Half-Lifem, který ke své aktivaci vyžadoval prapodivnou utilitu s jménem Steam. Neskutečné - chtít po lidech internet, aby mohli hrát hru! Dnešní doba je ale mnohem dál. S podobnými aktivacemi (viz. kauza Bioshock) a pitomostmi jsem se smířili, sem tam někoho naštve imbecilní anti-piracy tool Ubisoftu, ale nikomu se už z takovýchto akcí nezvedá tlak. Battlefield 3 jde ještě dál - nejenže bez internetu hru nenainstalujete, navíc si musíte stáhnout a nainstalovat další dvě aplikace a být připojeni k internetu i když chcete hrát singleplayer. Zašlo to nějak daleko.

Steam se nám z nenáviděné, divné aplikace s charakteristickou ikonkou symbolizující parní stroj proměnil ve fungující, slušnou platformu pro prodej her. Valve dodrželi úmluvu a Steam bych se nebál označit za docela podařený projekt. Sám v něm mám celkem dost her, nemusím se starat o jejich fyzické nosiče, užívám si standardizované sociální funkce Steamu, je to prostě všechno promyšlené. A příliš to nepadá, je to rozumně rychlé a nezabírá to mnoho prostředků.

Jedna takováhle utilita je v pořádku. Pěkně sdružuje vaše hry, aktivační postup je stejný, je jasné jak funguje a v takové podobě to dává smysl. Problém je, když začnou výrobci tvořit utility vlastní. Pokud si z obchodu přinesete krabicovou verzi Battlefieldu trojky a pokusíte se ji nainstalovat, vyběhne na vás okénko s instalací něčeho, co se jmenuje Origin, což je v podstatě obdoba jakéhosi EA Steamu. Dobře, nainstalujete tedy Origin, uděláte si účet, a spustíte celé to podivně vypadající softwarové monstrum. Jenže jak má pokračovat instalace hry? Vyndáte DVD, znovu vložíte, spustíte Autorun a hurá - hra se instaluje.

Po instalaci, která mimochodem zabere spolu s následnou aktualizací hodně času a 20 GB na disku,  si chcete hru konečně zahrát. Kliknete na play, v domnění, že máte vše úspěšně za sebou. Chyba lávky! Musíte nainstalovat plugin do webového prohlížeče, kde musíte stvrdit dalších x licenčních ujednání a až pak na vás vyběhne nabídka na nějakém webu EA s výčtem módů, které hra nabízí. To by dalo tolik práce vykašlat se na nějaký web a udělat klasické menu? Blizzardu se i sociální funkce podařilo integrovat ve Starcraftu dvě pěkně, opravdu potřebujeme dalšího prostředníka pro spuštění hry? Samotnou hru pak spustíte z webu, kde se taktéž nachází seznam serverů, jejich filtrovaní - to je docela pěkně udělané, přehledné, realtime a vůbec všechno co člověk od serverlistu může chtít - ale byl by takový problém udělat z toho prachobyčejnou položku v menu?

Jasně, nebyl. Jenže takhle to je super věc jak vystrnadit piráty. Jo a mimochodem těm, co spadne internet zabránit hru vůbec hrát. Já nepochybuji o tom,  že piráti přijdou na to, jak systém nabourat. A kdo na tom zase bude bit? My, co nežijeme v ilegalitě.

Abyste mě nechápali špatně, nehaním Battlefield 3 jako takový. Hra je to pěkná, zábavná, rozlehlá, prostě povedená. Příšerný je ale počet procedur, které musí člověk absolvovat, aby si tu všechnu nádheru vůbec užil. Jo, to byly časy, kdy člověk spustil hru, za pár minut se načetla a pak si v menu vybral klasicky server, nemusel instalovat hromady pluginů (ideálně pro každou hru jiný), spouštět kampaň přes web a kdovíco ještě.  Jenže takové doby se už asi nevrátí, přestože pokusy vývojářů zastavit pirátství ve finále škodí nám - poctivým hráčům.