středa 14. prosince 2011

Steins:Gate - cestování do minulosti skrz mikrovlnku

anoušek anime se po prvních pár kusech dostane do koloběhu shánění nového materiálu, v mém případě seriálů a to leckdy není lehké. Nemám příliš rád infantilní kresbu a la Naruto, DragonBall a vůbec celý tenhle fantasy blábol, mnohem víc se mi líbí poctivé scifi kousky. Ačkoli mám za sebou dosti šílený Neon Genesis Evangelion, neméně excentrický Code Geass tak i přesto mě můj nový úlovek Steins:Gate (http://www.csfd.cz/film/294167-steinsgate/) překvapuje. Ono cestovat mikrovlnnou troubou v čase je samo o sobě dost zvrácené.

Hned první díl je docela šok - netradiční úvod, ze kterého se dozvíte jen pár základních věcí typu tak tenhle chlápek je fyzik a je hlavní hrdina, zbytek jsou (pro nově příchozího) zašifrované zprávy, kterým pranic nerozumíte. Agency? A to jako kdo? Satelit? Kdo jsou všichni ti lidi? Samozřejmě, že se všechno postupem času dozvíte (už od třetího dílu nabere děj celkem jasné obrysy), přesto může být pilot pro část lidí značně matoucí. Byla by to ale škoda, protože Steins:Gate rozehrává docela působivé divadlo. A hlavně, má výtečnou znělku :):

Je nutno dodat, že S:G není původní anime. Už před ním tu byla nejdříve videohra (tuším, že pro Segu), pak manga a následně televizní seriál, jehož vydání se datuje do roku 2011, takže jde o veskrze současný kus. S tím se pojí i velmi moderní vzhled a originální (byť z velké části CGI) kresba. Důležitý je tu ale příběh, který je velmi zajímavý. Skupinka nezávislých výzkumníků vedená excentrickým a notně paranoidním Okarinem objeví způsob, jak se pomocí mikrovlnné trouby (!) dostat do minulosti, respektive zasílat do minulosti textové zprávy.

Okarinovým cílem je zničit společnost SERN (převlečený CERN), který podobně jako ilumináti údajně ovládá tajně celý svět. Trnem v oku jsou Okarinovi nejspíš úspěšné pokusy SERNu v urychlovači částic (LHC) o vytvoření malé černé díly a vlastnictví jejich vlastního stroje času, což by vedlo k narušení celé struktury světa. Toliko úvodní zápletka, zbytek už nechám na vás - sám zatím nejsem o moc dál ale vypadá to na velmi zajímavé dílko. Dejte mu šanci.

A pro ty, co hledají stejně těžce jako já výtečná stránka: http://www.anime-planet.com/