pátek 9. prosince 2011

Tweety ze západní fronty

Od začátku druhé světové války uplynulo už hodně let a pro mnoho dnešních lidí je 72 let (přibližně) minulost tak vzdálená, že ji vypouštějí a netuší, co se v letech 1939 - 1945 dělo. To samé si řekl oxfordský marketingový manažer Mr. Collinson a od letošního prvního září rozjel velmi zajímavý twitterový projekt s názvem RealTimeWWII. Pomocí tohoto twitterového profilu začal mapovat události z nejstrašnější války, co lidstvo zažilo, pomocí 140 znakových zpráv. A věřte nebo ne, má to sílu.

Z původních 300 followerů se základna následovatelů Collinsonova projektu rozrostla na úctyhodných zhruba 173 tisíc, cože je hodně slušné číslo. Když si zpětně každý den čtete, co se ve válečných dnech dělo (momentálně čile probíhá Zimná válka), docela to na vás zapůsobí. Nějaká ty základní fakta zná každý, když ale v rychlých zprávách čtě, jak Finové ustupovali ze svých pozic a obyčejní lidé byli zavaleni sovětskou propagandou, má to svoje kruté kouzlo.

Pro každého, kdo používá Twitter a má aspoň malý zájem o moderní historii, je profil RealTimeWWII v podstatě povinností. Zprávy jsou čtivé a často doplněny i dobovými fotografiemi, plakáty a nákresy. Jen doufám, že Collinsonovi jeho nadšení nezchladne a vydrží tweetovat po zbývajících několik let - byla by totiž škoda, kdyby tak nadějný projekt skončil.

Tak neváhejte a followujte: https://twitter.com/#!/RealTimeWWII