sobota 25. února 2012

Battlefield 3 - nejlepší multiplayerová fps

Po více jak třiceti třech nahraných hodinách v Battlefieldu 3 musím konstatovat, že lepší čistě multiplayerově zaměřenou fps jsem nikdy nehrál. A v následujícím článku zkusím v jednotlivých bodech rozebrat, proč tomu tak je. Nemám moc přehled v konkurentech, srovnávat s Modern Warfare 3 a Medal of Honor nemůžu, ale to, co jsem hrál překonává tahle hra od DICE mílovými kroky.

Jen pro upřesnění - po většinu času jsem hrál původní hru bez nadstavby Back To Karkand, ale už i tu mám aktivovanou a užívám si dalších čtyřech map. Lehce se o nich zmíním, ale jak to změní vyznění hry ukáže až poctivé testování. Mám originální verzi hry, hraji na oficiálních serverech.

Takže, proč je Battlefield 3 tak skvělý?

Důvody nejsou seřazeny podle důležitosti, nicméně hned ten první bych vypíchl, snad jako nejvýznamnější.

AtmosféraJednoduše řečeno, v BF3 se budete cítit jako ve válce. Žádné tupé mechanicky naučené střílení, ale válečná vřava. Výbuchy, zvuk projektilů, vrtulníky, tanky, vozidla, parašutisté, naléhavé zprávy z vysílačky, to všechno tu je v autentické formě. Tu sice trochu narušuje možnost oživovat zastřelené spoluhráče defibrilátorem (což samozřejmě z hlediska designu dává naprostý smysl), ale celkově jde o skvěle odvedenou práci, právě tahle atmosféra totiž je asi největší devízou hry. Nejintenzivnější jsou většinou začátky kol, kdy oba týmy nasednou do vrtulníků, tanků. bvpček a střetnou se například v rozbořeném městě. Ze hry skoro dýchá ta atmosféra válečných filmů typu Black Hawk Down, je to syrové a ostré, žádné hrdinství s patetickou hudbou jako v CoD nečekejte.

Čtyři odlišné třídy a jejich vybaveníPo každé smrti (a při vstupu do hry) si můžete zvolit jednu ze čtyř tříd, které se diametrálně liší výbavou a způsobem boje. Jedná se o útočníka, mého oblíbeného ženistu, podporu a průzkumníka. Útočník je klasický chlápek s puškou, ženista je lovec vozidel a jejich ideální řidič, podpora s sebou tahá kulomet a náboje a nakonec průzkumník je ten, který pije nejvíce hráčům krev - chlápek schovaný někde mimo hlavní dění co svojí odstřelovačkou rozdává přesně mířené headshoty. Kromě dvou základních zbraní má každá třída sadu unikátních pomůcek, kterých je požehnaně. Defibrilátor, podvěsný granátomet, lékarnička, nábojová bedna, ženijní robot, opravná sada na vozidla, laserový značkovač tanků, ženijní robot, miny, minomenty a třeba trhavina C4. Tyhle věcičky si postupně, stejně jako zbraně a specializace, odemykáte postupem ve vojenské hierarchii - hráči RPGček by řekli že prostě levelujete za získané zkušenosti, které dostáváte za mnoho úkonů, za zabití soupeře, za záchranu spoluhráče, za vyléčení, dodání munice, potlačovací palbu, vyřazení vozidla a hromadu dalších věcí.

S třídami taky souvisí specializace, které jsou společné pro všechny třídy, přičemž v jednom okamžiku může být aktivní jen jedna. Odemykají se také za zkušenosti a obsahují například zvýšení počtu nábojů do hlavní zbraně, rychlejší běh, specializaci na potlačovací palbu, nebo třeba vyšší počet výbušnin.

Vozidla! Vozidla! Vozidla!Tohle je mimo jiné důvod, proč si lidé hry ze série Battlefield pořizují - jsou v nich totiž vozidla. Ty se liší dle mapy na které se hraje a nejvíce si jich užijete na mapách režimu Conquest, což je prostě boj o území. Kromě obligátních tanků jsou tu buginy, různé druhy vrtulníků (od čistě útočných po podpůrné), vznášedla, lodě, několik letadel (včetně A-10 Thunderbolt!) a třeba taky buginy. Ono, bez nich by to ani nešlo, protože mapy v režimu Conquest jsou obrovsky rozsáhlé a chodit to pěšky by byl opravdu nesmysl.

TeamworkBattlefield 3 vás nutí spolupracovat s ostatními a co si budeme povídat, bez toho to není taková zábava. Nejenže se můžete přiřadit v rámci jednoho týmu do družstev po několika lidech a pak společně pokračovat vpřed, ale autoři připravili přímo pro potřeby chronických týmových hráčů mód Squad Deathmatch, ve kterém právě takovéhle skupinky bojují. Ke spolupráci dochází samozřejmě i na nižších úrovních, prakticky pořád se s někým budete navzájem krýt, opravovat nějakému řidiči tank nebo krýt svoje kamarády při postupu vpřed.

Dostatek módůKromě obyčejného Team Deathmatche je tu i jeho četová varianta (viz. výše), patrně nejlepší režim Conquest tu má hned dvě varianty lišící se velikostí map a jako poslední se představuje Rush, ve kterém jeden tým útočí a druhý brání (v podstatě Assault z Unreal Tournamentu). TDM je ideální pro rychlou akci, v něm se BF3 mění v klasickou řežbovou střílečku, o nějaké taktice nemůže být příliš řeč a neobjevují se v něm vozidla. Squad Deathmatch klade mnohem větší důraz na taktiku a spolupráci, k Rushi asi není moc co dodávat a jako poslední zbývá mód módů - Conquest. Věc se má tak - na mapě (k principu map se ještě dostanu) sou rozesety určité body, kde je vlajka. Vy jako voják můžete určitou dobou, kterou u vlajky počkáte, získat onen bod pro váš tým. V okamžiku kdy kontrolujete více bodů než soupeř, začne soupeř ztrácet takzvané tickety, po jejichž vyčerpání prohrává. A naopak. Vlajky pod soupeřovou kontrolou můžete pochopitelně získat zpět na svoji stranu. V Conquestu hrajou jednoznačně prim vozidla a proto se často stává, že i více než polovinu týmu tvoří ženisté, kteří mají jako jediní k dispozici zbraně pro zničení tanků, ostatní třídy jsou proti vozidlům víceméně bezbranné. V Conquestu také nejvíce pocítíte válečnou atmosféru.

Velmi dobré mapyV základní hře najdete 9 map, při updatu na Back To Karkand jich je 13. To je docela malé číslo, jenže když uvidíte jak jsou mapy velmi dobře vytvořené, bude vám úplně stačit. V základním balíku se podíváte do afgánského tržistě, na teheránskou dálnici, do Francie, na kaspickou hranici, do kanálů, dovnitř francouzského metra a třeba i na osamělý ostrov. Rozmanitost lokací Battlefieldu nechybí a to je dobře. Zajímavé je, že všechny tyhle mapy se používají na všechny módy, přičemž se z nich při těch menších typu Team Deathmatch a Squad Deathmatch vyberou menší výseky.

ZbraněZbraně získáváte (překvapivě) opět za zkušenosti a je jich požehnaně. Je tu velké množství všemožných útočných pušek, karabin, samopalů a pistolí. Na každou tuto zbraň pak jejím používáním odemykáte další a další vybavení jako jsou rozdílné druhy mířidel, upravené hlavně, laserové zaměřovače a podobně, mezi nimiž pak můžete přepínat a nakonfigurovat si zbraň dle libosti.

Samozřejmě, že má Battlefield 3 i chyby - pitomý systém instalace přes pitomý program Origin, snad už konečně vyřešené disconnecty kvůli punkbusteru (ochrana proti cheaterům) a občasný výpadek serverů, na kterých se musí hra při každém spuštění ověřit. Přesto si myslím, že výhody převažují nad nedostatky a Battlefield 3 je výborná hra. A teď mne omluvte, musím jít zničit pár M1 Abramsů.