středa 20. června 2012

Brusel, den druhý

Motto druhého (a předposledního) dílu seriálu o návštěvě města, kde je zakázané chodit v burce, by klidně mohlo být: ,,Navšívit Brusel s partou euroskeptiků je vážně legrace." Ona to totiž legrace vážně je. Oproti úterý mě dnešní den poopravil mínění o městě jako takovém a přidal dost námětů k přemýšlení o kolosu, kterým je EU. Opět bych rád poděkoval všem zúčastněným úředníkům a zaměstnancům institucí napojených na EU, kteří nám věnovali svůj čas a prostor a byli vstřícní k našim dotazům.
Ze čtrnácti stránek poznámek jsem nakonec vypreparoval určitou část, kterou jsem opět rozdělil do několika celků - pro přehlednost. Nejdřív nějaké to obecné.
Celý den se nesl ve znamení českých zastoupení v EU. Několikrát jsme byli v českém domě, kde sídlí CEBRE, což je zastoupení podnikatelů a byznysu ČR u nás. Ostatní čas byl vyplněn opětovnou návštěvou komise, obědem v její kantýně a krátkou prohlídkou města a jeho památek. Navíc jsem si ještě stihl koupit ono v předchozím článku slibované pivo, takže se mí přátelé v pátek mají na co těšit.

O evropské integraci podruhéA pokračujeme! Narozdíl od včerejšího dne se dnes rozhořela náročnější diskuze, protože jsme se prostě otrkali a zjistili, že není třeba tvářit se stále europozitivně. Celý den byl navíc průběžně vyplňován situačními vtipy o modrém podkladu a žlutých hvězdičkách, které jsou v Bruselu opravdu na každém rohu.
Podle soEuroskepticismus vzniká kvůli médiím, která zkresleně o EU informují a jsou populistická - obviněny konkrétně byly Hospodářské Noviny a Lidové Noviny. Lidé jsou ovce, médiím věří a Brusel rozhodně není tak špatný, jak se v médiích říká. Chyba je samozřejmě i na straně českých politiků. Toto krédo dnes bylo celý den několikrát opakováno a potvrzováno i z publika. Jsou to totiž hanební novináři, kteří vytvářejí negativní obraz Bruselu :) Na tom se k nám hovořící zástupci EU shodli.

Podstatnější informace je to, že Brusel je semeniště lobbistických organizaci, oproti nim je Zavadil se svými hodinkami opravdu lobbista nižší třídy. Organizace CEBRE, která nám plánovala program je vlastně taky lobbistická společnost, která zastupuje české pondikatele a byznysmeny. Na tom by nebylo ještě nic divného, jenže legislativní procesy vyjednané na tripartitě u Evropské komise mohou při konsenzu obejít evropský parlament a začlenit se do legislativy i bez schvalování evropským parlamentem! Oproti diskuzním kroužkům u nás to je jiná káva! Zástupci EU to jako problém nevidí - to, že zájmová skupina má co dělat s tvorbou samotné legislativy a to navíc dosti divným způsobem, který nepodléhá běžným právním eurounijním cestám. Po tomto se také rozjela diskuze o (ne)přínosu EU, která pokračovala několik dalších hodin - tím se naše skupinka trochu rozhádala.


Všichni se tu tváří, jakože EU má chyby, které se ale časem a dalším postupem integrace vyřeší. Jisto ale nemají ve statistice - tři různí lidé a tři různá čísla: Ještě včera pro E. Komisi pracovalo 36 000 úředníků, před polednem jich bylo 33 000 a teď jich je 24 000. To je flexibilní organizace :)

Dle lidí z EU lze legislativní proces ovlivňovat a je transparentní, ačkoli jednání komise jsou přísně neveřejná. Stačí se prý zajímat - občané ČR se nezajímají, podnikatelé z ČR se nezajímají a v tom je dle nich problém. Na druhé straně jsou fér - uznávají, že Praha není už zas tak důležitá a Evr. instituce jsou důležitější, než ty národní. A osmdesát procent naší legislativy pochází z EU. Cílem je vyšší integrace a je škoda, že v zahraničních otázkách nemají člensko státy stejný vnější názor - to by se mělo změnit.

Projednávají se povinné dva týdny otcovské dovolené, kvóty pro dovoz zboží z J. Koree a Číny pro ochranu domácího trhu (a domácích značek, argumentovalo se zaplavením českého trhu levnými korejskými auty a následný kolaps škodovky). A nakonec čísla o počtech Čechů v institucích EU: Komise - 442, Parlament - 180 (22 poslanců), Rada EU - 60.

Jako poslední k nám dnes mluvil pan Alexandr Hobza, kterému bych rád poděkoval za zatím nejzajímavější a nejlépe provedenou přednášku. Jelikož je odborníkem českého zastoupení pro finance a ekonomii, týkala se jeho přednáška krize a opatření EU proti ní. Prezentace byla dlouhá a obsáhlá, proto vám nebudu vypisovat její jednotlivé body, které vlastně popořadě už znáte  - mluvilo se o malé regulaci trhu, která způsobila krizi vinnou řady faktorů, mluvilo se o záchraných valech, ESM, fiskálním kompaktu (naše nepřipojení bylo zmíněno) a dalších obecných projektech, které mají EU postavit na nohy. Vyfotil jsem pro vás shrnující slide, který vysvětluje jak zastavit kolotoč zadlužování podle receptu EU. Pan Alexandr byl otevřený připomínkám, kritice a byl schopen konstruktivně diskutovat a odpovídat s patřičným odstupem az a to mu patří dík.

O Bruselu jako městě s upraveným názorem
 Po dnešku musím konstatovat, že Brusel má i hezká místa. Jakmile se vymotáte z centra a dostanete se do takřka historických oblastí, začíná být prostorno a hezky. Jsou to romantické parky, míchané stavební slohy a pár pěkných soch. Je tu několik velkých muzeí umění, navenek hezké muzeum hudby a všude vafle. Narozdíl od centra už je vidět i nějakou tu tvář města, která ovšem stále není výrazná - hlavně taky proto, že tu skoro nepotkáte Belgičana. Co taky ale čekat od města, kde je nejčastějším novorozeneckým jménem Mohamed.

Brusel byl vystavěn na močálech a proto mají všechny budovy speciální pilíře, které je stabilizují. Je tu prý vysoká zločinnost a často se tu vykrádají automobily - někdy i hromadně. Žádné krásné město to ale rozhodně není a až na pár skutečných historických budov je tu vše hodně nové.

A zítra už bude den poslední, během něhož navštívíme parlament EU, kde se zeptám na důsledky změny fungování lis. smlouvy, která změní procentuální podíly mandátů jednotlivých států v závislosti na rozloze. A večer dalším letem domů.