úterý 7. srpna 2012

K čemu ten Twitter vůbec je?

Šestnáctého března roku 2009 jsem napsal moji první zprávu na Twitter (tedy tweet) v životě. A s menšími přestávkami používám tuhle hrozně zajímavou sociální síť dodnes. A i když se snaží Facebook Twitteru v leččems přiblížit, je Twitter, alespoň pro mě, do jisté míry o něčem jiném.

Pro vás, kteří o založení účtu nebo začátku jeho používání na Twitteru uvažujete, je tento článek. Pokusím se shrnout, jaký je účel téhle sociální sítě, proč byste vůbec měli chtít ji používat a nakonec jak ji používat. Vše se samozřejmě odvíjí od mojí osobní zkušenosti a mého chápání Twitteru jako takového, přičemž ten můj pohled evidentně (min. v české obci) převládá. A navíc teď máte Twitter česky, což o důvod víc, proč ho vyzkoušet.



Základní princip sledujícící/sledovaný
Většina lidí Twitter používá tak, že píše příspěvky (jak jsme si již řekli - tweety), které se jim objevují na stránce účtu. Pokud si nějakého takového člověka přidáte (tedy budete ho sledovat), budou se jeho příspěvky objevovat na vaší domovské stránce Twitteru, odkud je můžete číst a reagovat na ně. On bude vědět, že jste ho začali sledovat, ale vaše příspěvky bez sledování vás neuvidí. Tohle je základní rozdíl oproti převažujícímu způsobu práce s Facebookem, komunikace na Twitter může být i jednostranná. Pokud znáte funkci Facebooku přihlásit odběr, máte vyhráno - ona funkce je totiž okopírovaný princip Twitteru :)

A jeden příspěvek (tweet) může mít maximálně 140 znaků. Omezení zdánlivě bezvýznamné, ale důležité - informace jsou na Twitteru většinou maximálně věcné.

Jak to funguje v praxi? Na svém účtu mám 292 sledovaných a 140 sledujících. Kdykoliv napíšu zprávu, objeví se daná zpráva všem sto čtyřiceti lidem, kteří mě sledují, v jejich seznamu příspěvků. Kdykoliv někdo z 292 mnou sledovaných lidí napíše zprávu, objeví se u mě. Jednoduché, intuitivní a logické.


V základním nastavení jsou vaše tweety viditelné i veřejně (lidé vás nemusí sledovat, aby si je přečetli, dokonce nemusí mít ani účet na Twitteru), toto jde ošetřit zapnutím funkce, která vám dá každého nového sledujícího na schválení. Tweety pak uvidí jen ti schválení.

To bychom měli základní princip. Ovšem nabízí se otázka - co s tím? Koho sledovat, o čem psát?

A vůbec - k čemu je dobré někoho sledovat?

Informace
Na Twitteru nejsou jen běžní a slavní občané, ale taky společnosti, noviny, servery, výzkumná střediska a třeba taky politici. Je to rychlý způsob jak sdílet nějako novinku a informaci lidem, které zajímáte. Já například téměř nechodím na zpravodajské servery, vše důležité a podstatné se přes den dozvím z Twitteru. Lidé na Twitter s oblibou sdílejí zajímavé články, odkazy a podstatné věci. Rád si takto rozšiřuji obzory. Twitter jako informační kanál je skvělý a užitečný.

NázoryŘada lidí (včetně mě) bere Twitter jako výbornou platformu pro sebeprezentaci a prezentaci svých názorů. Názory zajímavých lidí na aktuální témata mě na Twitteru baví sledovat a rád si je přečtu. Vyšel nový Batman? Můžete si být jisti, že na Twitteru se ještě během filmu začnou objevovat zprávy o tom, jak se komu líbí.

Bezprostřednost
Cesta tweetu k lidem, kteří sledují daného člověka, může být díky chytrým mobilům s internetem úžasně rychlá - příklad z Batmanem hovoří za vše. Pokud máte internet v mobilu můžete přímo z nějaké události sdílet vaše dojmy. A to je skvělé. Mimo českou zemičku pak dostává Twitter globální význam - vždyť to byl hlavně on, kdo umožnil vznik lidského zpravodajství přímo z místa konání nepokojů, válek a převratů - informace z první ruky od lidí, kterí se Arabského jara přímo účastnili - to je Twitter.

Zábava
Kdyby Twitter nebyl zábavný, lidé by ho nepoužívali. Kromě seriózních zpráv a názorů je Twitter plný zábavných příspěvků. Ať už to jsou vtipy, sarkastické poznámky, odkazy na zábavné obrázky a ironické komentáře, o zábavu na Twitteru je postaráno. A češi jsou v ironii a sarkasmu tradičně experti :) V téhle souvislosti doporučuji projít si aspoň galerii tweetů. v tomto článku.

Slavní lidé
Toto zatím platí především pro ty mezinárodní, ale i nás český rybníček se začíná plnit. Twitter snad od počátku byl a je úspěšný i díky tomu, že zde můžete rychle a snadno sledovat, co vám chtějí sdělit herci, hudebníci, spisovatelé, politici, moderátoři, novináři a řada dalších lidí. A rozdíl mezi tím, jestli tweet napíše kapela Linkin Park, nebo Mike Shinoda je propastný - v druhém případě se můžete těšit na opravdu osobní dojmy a příspěvky. Twitter vám umožní nahlédnout do soukromí a života velkých hvězd i z jiného úhlu -  ne jenom ze Super.cz a Aha.

Výše zmíněnými důvody jsme si taky odpověděli na otázku, proč něco na Twitter vůbec psát. Myslíte si, že vaše názory a osobnost jsou zajímavé? Vylezte z kůží na trh a zkuste to na Twitteru. Právě interakce s cizími lidmi je to, co ho odlišuje od Facebooku, který přece jen stále staví na principu sítě lidí, kteří se navzájem znají. Jednostrannost a neosobnost Twitteru je jeho výhodou.

Napsali jste na blogu článek - honem s ním na Twitter! Jste na koncertě kapely a chcete se podělit o to, že hrají blbě - sáhněte po Twitteru a dejte to vědět svým sledujícím. Potřebujte s něčím poradit? V Twitterové obci se nejspíš někdo, kdo bude vědět, najde. A prý tu jde snadno sehnat práce a prodat nepotřebné věci :)

Samozřejmě platí, že JAKÝ SI TWITTER UDĚLÁTE, TAKOVÝ HO MÁTE. Nezajímají vás zprávy? OK, nemusíte sledovat zpravodajství. Chcete číst jen celebrity - není problém! Jen to chce trochu práce a vytříbit ty lidi, kteří vás baví.

A hlavní rozdíly oproti Facebooku?
- jednostranná komunikace
- získávání informací (FB je především o kontaktu s kamarády)
- více textový
- více globální
- hezčí design a jednodušší aplikace

Aspektů Twitteru je kromě těchto základních celá řada. Na příspěvky jde odpovídat, sledované lidi řadit do seznamů, jednoduše přidávat obrázky (Twitter je přesto stále spíše textovou sítí), účastnit se diskuzí na dané téma pomocí hashtagů (například většina tweetů k letním olympijským hrám v sobě nese - pomocí toho je lze hromadně vyhledat) a řada dalších věcí. Twitteristi pořádají srazy, domlouvají si posezení u kávy a Twitterem se ohromně baví. Stejně jako já.

Pokud jste to úplně pochopili, zkuste ještě tenhle článek od @Kate_White, který to vše shrnuje v kratší formě - http://vkate.eu/co-je-to-ten-twitter (ovšem operuje s anglickými výrazy, který už pro vás v češtině už budou jiné)
 

Zkuste ho, třeba se vám zalíbí. A doufám, že budu první, koho začnete sledovat :)