pondělí 6. srpna 2012

Pomůže čeština významně rozšířit Twitter? Ale kdeže

Díky dnešnímu (pravda, beta) uvedení češtiny pro Twitter se ozývají hlasy, že překlad této sociální sítě do našeho jazyka spustí příliv nových českých uživatelů. Někteří si už dokonce začali stěžovat, že nám z toho ten náš Twitter zfacebookvatí. Nemyslím si - ani jedno, ani druhé.


Twitter je přece jen filozofií poněkud jinde, než Facebook, a co si budeme povídat, tak přímočaře jednoduchý není. Pokud k tomu připočtete nechuť lidí učit se něco nového (a to i dnešních teenagerů, kteří mi na výzvu k založení blogu odpovídají, že nejsou dostatečně techničtí) nemůže vám vyjít to, že počeštění sofistikovanějšího Twitteru přinese nějaký nárůst běžných uživatelů.

Nějaká ta čísla to určitě zvýší, to je asi bez pochyby - už jen kvůli tomu, že Twitteru začnou dělat reklamu jeho uživatelé na jiných sociálních sítích, protože je přece konečně česky a tím pádem pro každého. Není. Spoustě lidí bude dělat problém pochopit princip follow/following, způsob používání, práci s timeline, hashtagy a nedejbože mentions a retweets. Pochopit, že Twitter není způsob ulevení si svým bolístkám v okruhu ,,přátel", které to stejně nezajímá, ale prostor pro příjímání zajímavých informací, cizích názorů a vyjádření těch svých.

A čeština tenhle filozofický základ prostě nezmění. Twitter může zaznamenat náhlý vzrůst registrovaných účtů z ČR, skutečně aktivních z nich po týdnu zůstane jen málo - ten zbytek zjistí, že jim to nemá co přinést, nedozví se tu nejnovější drby, a vrátí se zpět na osvědčený Facebook.

Podle mě to žádná velká změna není. Jen to, že @ShiShinka teď můžu nikoliv unfollownout, ale přestat sledovat :) A neboj, neudělám to.