neděle 5. srpna 2012

Pět anime, která musíte vidět

Přemýšlíte, do jakého animovaného filmu z japonské produkce se pustit? Nebo jste snad ještě žádný neviděli? Pro vás jsem připravil můj seznam pěti výtečných anime, jejichž  zhlédnutím rozhodně neprohloupíte.


Díky mému odporu k infantilním způsobům animace typu Naruto a také třeba Pokémon jsou všechny níže zmiňované seriály animovány spíše ,,realističtěji" - zanechávají (kromě Code Geass) proporce těla tak jak mají být, oči nejsou příliš veliké a postavy nevypadají, jako by všem bylo dvanáct. Menšími výjimkami je pár postav ze Steins;Gate. Sexismus zaměřený na ženy je samozřejmě všude, mírnou výjimkou je FMA, kde minimálně není tak očividný.

Pokud hledáte stoprocentně dospělácké anime bez trapných milostných scén, problémů teenagerů a leckdy trapného humoru, nenajdete lehce - v každém z mého seznamu se bohužel vyskytuje. Není to ale nic nepřekonatelného, ale pro jistotu uvedu na co se připravit.

Tak pojďme na to. Anime jsou seřazeny dle míry přístupnosti a bizarnosti, což je samozřejmě čistě realativní  a moje paměť všech úchylností v seriálech se vyskytujících není nekonečná, takže vám může připadat pořadí (a oprávněně) úplně mimo. Ale minimálně na prvním místě bychom se shodnout měli.

1. Ghost in the Shell: Stand Alone Complex
Kultovní seriál, který čerpá notnou dávkou z Neuromancera Williama Gibsona a v kterém se prý inspirovali bratři Wachowští, je zasazen v blízké budoucnosti. A tu ovládají ani ne politici, ale technologické korporace přirostlé korupcí ke státním strukturám. Sledujeme osudy speciální zásahové jednotky Section 9, která v každém díle řeší jiný případ, jen aby se ve finále první řady dostala k rozuzlení velkého hackerského podvodu. Ikonou tohoto anime je tak trochu mechanická majorka Kusanagi Motoko.
GITS, jak zní zkratka názvu, je poctivý kyberpunkový thriller a rozhodně není (narozdíl od zbytku tohoto seznamu), že jednou takto lidstvo dopadne. Pokud nemáte po první sezóně dost, byla natočena i druhá a pár filmů.

Na co si dát pozor: GITS je opravdu dospělé anime, jehož ponurou a vážnou atmosféru narušují jen imbecilní roboti Tachikomové, kteří mluví pisklavým hlasem, takže jsou více než zdatným ekvivalentem švitořících školaček z ostatních seriálů. Naštěstí se neprojevují příliš často.





2. Code Geass
Británie ovládá skoro celý svět a syn britské aristokracie Lelouch se rozhodne osvobodit Japonsko zpod nadvlády státu, jehož bojoví roboti nesou union jack na krytech. A shodou okolností je nadán silou, která mu umožňuje ovládat ostatní lidi. Toliko základní zápletka, která se v rozsahu dvou sérií rozrůstá na šílený konstrukt, na jehož grafické znázornění by nestačila snad ani projektantova deska pro nákresy domů. Kdo je ta dívka se zelenými vlasy? Proč má sestru? Jak s tím souvisí Lelouchův otec? A kdo je nakonec ten Zero? A co na to Čína? Roztomilá úchylnost CG totiž není v nějakých zvrácených postavách a šílené technologii (nakonec, proč by bojoví roboti nemohli mít kolečka?), ale v konstrukci příběhu - prakticky každý díl dojde k nějakému šílenému zvratu, jisti si nemůžete být prakticky ničím. A finále je grandiózní.
Otevírací písničky se navíc poměrně střídají (s velmi, ale velmi proměnlivou kvalitou) a jedna z nich je skutečně výtečná (první polovina druhé série).
Na Code Geass je zvláštní způsob animace - narozdíl od maskulinních záležitostí dělal design postav pro tenhle seriál tým japonek, a je to znát. Postavy mají nezvykle protáhlá těla, velmi ostré tvary obličejů a vzhledem rozhodně CG vybočuje z průměrné šedi generické japonské produkce.

Na co si dát pozor: Tady se stačí omezit na jeden naprosto infantilní díl, kde se toho (kromě zvratu samozřejmě) moc nestane a jenom sledujeme Lelouchovy milostné problémy se spoustou hihňání a podobně.



3. Fullmetal Alchemist - Brotherhood
Neplést s Fullmetal Alchemist bez přízviska, oba seriály sice vycházejí ze stejné mangy, ale zatímco onen s holým názvem ji následuje až do konce, Brotherhood jde svou vlastní cestou. Z našeho seznamu jde o nejtradičněji animované anime (ovšem velmi, velmi zdařile a hezky), ve kterém sledujeme životní osudy Edrica a jeho bratra. Edric je alchymistou, což je ve světě FMA základní (a jediné) věděcké povolaní - mísením přírodních prvků lze dosáhnout jiných substancí, vytvářet předměty a vlastně i živé bytosti. A Edric je v tom sakra dobrý - až na jednu malou maličkost, že se i přes zákaz alchymistické komory rozhodl přivolat zpět svou mrtvou matku. Jak to tak s různými zákazy bývá, jejich porušení má své důsledky. Matku se vyvolat nepodařilo, Edric a jeho bratr však zaplatili - Edric přišel o ruku a nohu, jeho bratr o tělo. Jako náhradu jim tak slouží umělé (kovové!) končetiny a stará zbroj, do které Edric bratra uzavřel.
Chlapci postupně odhalují tajemství, jehož podstatou je obrovská nekalá machinace s celým královstvím (ve kterém se děj odehrává), která má sílu zničit celý svět - a mimo jiné jako prostředky k dosažení tohoto cíle vytváří řadu nepříjemných věcí, jako třeba umělé (takřka nesmrtelné) umělé lidi. Příběh i zasazení FMA je více než zajímavé a vykreslení charakterů postav je ukázkové. Mstou stíhaný válečník, jehož národ byl prakticky vyhlazen v jedné velké genocidě, starostlivý otec trýzněný opuštěním svých dětí a tak dále.
Prostředí se dostatečně často střídá a tak je stále co objevovat. Úvodní znělky mají snad všechny povedené písničky, některé více.

Na co si dát pozor : Nic konkrétního - pitomým humorem je postižen celý seriál (včetně expresivních a ošklivých změn v animaci, netřeba popisovat, všimnete si rychle), ovšem ostatní jeho kvality to vynahrazují dostatečně.



4. Neon Genesis Evangelion
Pořádný sci-fi námět. Check. Čtrnáctileté děti v hlavních rolích. Check. Metafyzický nepochopitelný konec režiséra bez peněz kreslený ze čtvrtiny obyčejnou tužkou. Check. Celá stránka plná megabytů analýz, hypotéz a diskuzí o významu symbolů, postav a předmětů. Check. Megarobot. Check. Další Megaroboti. CHECK!

A to je jen část. To všechno je NGE. Totální kult a patrně jedno z nejznámějších anime. Některými hodnocené jako perfektní záležitost, některými jako pomalý, pseudointelektuální odpad. No, jsem mezi těmi prvními. NGE bylo první pořádné anime, co jsem viděl, a stále si myslím, že je to prvotřídní věc.
Ano, tempo je pomalejší a děj postupuje volněji, ale to vůbec nevadí. Děj je tu vlastně tak trochu druhořadý, prim hrají postavy, do jejichž nitra se podíváme ale sakra hluboko. Řeči o vlivu učení Carla Gustava Junga i Sigmunda Freuda na tento seriál rozhodně nejsou příliš vzdáleny od pravdy, některé Freudem popsané situace a fenomény tu jsou vykresleny přímo učebnicovým způsobem.
O co ale vlastně jde? Před nějakými těmi roky se nám na severním pólu něco rozsvítilo a vybouchlo. A z tohoto výbuchu nám po nějakých těch letech začali vyskakovat obří potvory, kterým se říká andělé (a mají také andělská jména, při smrti se na místě jejich skonu vytvoří kříž a podobně) a kteří mají podivný zájem na tom zničit lidstvo. A proti nim se staví organizace NERV (podobnost s národní ekonomickou radou vlády čistě náhodná), která do svých obřích robotů (i když.. ne tak docela, pusťte si seriál :)) s obřími zbraněmi instaluje čtrnáctileté děti, které jediné mohou roboty plně ovládnout, resp. se s nimi sesynchronizovat a bojovat. A jako jeden z adeptů na pilota jede do centrály NERVu syn šéfa organizace, Shinji. Ten bok po boku se svými kolegyněmi v robotech, kterým se říká Evangeliony (Evy), bojuje proti andělům. A v pozadí tohoto podivného boje (kde jinde uvidíte umírající a krvácející pravidelný osmistěn?) probíhá něco mnohem nebezpečnějšího... sen o kolektivním světě, příběh o stvoření lidstva a vize šílených biotechnologů. Jsou Evangeliony opravdu roboti, nebo něco víc? Kdo jsou Andělé? Odkud přišli?
Podobných otázek vyvstává v průběhu seriálu celá řada, některé se dočkají (možná) zodpovězení až v třetím díle filmové série, který je netrpělivě očekáván. Kromě původního (ano, NGE je původní, nikoliv podle mangy) seriálu je k dispozici ještě celovečerní alternativní konec (místo posledních dvou dílu, které kvůli tomu, že studiu došly peníze, utrpěly na kvalitě), manga a dva filmy. První rekapituluje události seriálu do předpředposledního dílu (v HD kvalitě a remasterovanými obřími roboty), ten druhý pak plynule navazuje s úplně odlišnou příběhovou linkou.
Animace je pochopitelně úměrná době vzniku (1995), ještě ručně kreslená bez pokročilých počítačových efektů, zato ale s osobitým kouzlem a stylem. NGE je jednoduše řečeno (společně s oním alternativním koncem, filmem End of Evangelion) bomba a povinnost.

Na co si dát pozor : Teplomilný, sladkovodní tučnák Pen Pen. Další infantilní humor se zde sice vyskytuje, ale z pohledu vykreslení postav je patrně důležitý - takže sice je, ale alespoň má nějaký důvod.



5. Steins;Gate
A nakonec nejnovější ze všech uvedených anime, vědeckofantastické SG bylo totiž na základě stejnojmenné mangy vytvořeno nedávno, v roce 2011. Parta přátel, především ale excentrický (a trochu šílený) fyzik Okarin, sestrojí stroj času z mikrovlnky se schopností zasílat do minulosti SMS zprávy. Souběžně s tím jsou odhaleny plány švýcarské organizace SERN na manipulaci s časem, které mohou mít katastrofický dopad - a tomu se Okarin snaží zabránit. Celý děj Steins;Gate vychází z legendy o Johnu Titorovi, cestovateli časem, který o sobě dal (v reálném světě) vědět skrz internetová fóra. Na této základní premise se v SG rozvíjí docela napínavý příběh. Zjišťujeme, že Okarin dokáže přecházet mezi časovými liniemi (reálná fyzikální teorie, která říká, že v okamžiku kteréhokoliv rozhodnutí se současná časová linie rozpojí na více, podle množství řešení onoho rozhodnutí - například pokud nesu čaj na stůl, v jedné linii spadne, v druhé nikoliv - velmi zjednodušeně) a právě tato jeho schopnost je alfou a omegou celého seriálu. Mezi dalšími aplikovanými matematickými teoriemi zde najdeme třeba Motýlí efekt a další - pro fanoušky vědy to bude pokoukání o něco zajímavější.
Animace je velmi moderní, používá mnoho post-processing efektů (toto je znát především ve svítivosti celého obrazu) a je, alespoň co se hlavních postav týče, velmi realistická. Najdeme tu sice pár typicky japonských momentů (třeba, že se matce jedné z postav pošle do minulosti zpráva, aby jedla více špenátu při těhotenství a ona postava změní pohlaví, jen vlivem stravy její matky), celkově jde ale o povedené a notně zamotané anime. Po jeho shlédnutí se patrně nevyhnete dalším a dalším otázkám. Stejně jako u NGE lze do různých teorií o významech postav a skutečném příběhu zabřednout až po kolena.

Na co si dát pozor: Nejvíce iritující je asi jedna z postav, která vytrvale zdraví všechny okolo takovým výsknutím - těžko popsat slovy, jakmile jej ale uslyšíte, poznáte o čem mluvím. Zbytek nevybočuje z průměru, jelikož se k Okarinovi přidá další vědkyně Kurisu a jejich vztahy nejsou zrovna ideální, dočkáme se řady nepříliš vtipných vtipů mezi nimi. Ovšem to je něco, s čím se prostě musí počítat u japonského anime :)


Tak to bychom měli. Snad jsem vás krátkým popisem výše zmíněných kousků navnadil k zhlédnutí alespoň jednoho. Jenom vězte, že jde o popisy velmi zkrácené - ve všech zmíněných anime lze nalézt řadu dalších překvapivých momentů, postav a vedlejších dějových linií - konec konců, na to přijdete při sledování sami. Teď už vám mohu jen popřát pěknou podívanou.