pondělí 22. října 2012

Facebook: Jaký si ho uděláte, takový ho máte

V poslední době se stalo především mezi samozvanými intelektuály módou nadávat na Facebook, osočovat jej z ohlupování lidí a nucení svých uživatelů k nepřístojnému odhalování svého soukromí. Ruku v ruce s těmito obviněními jdou zlostné komentáře hodnotící kvalitu obsahu, který uživatelé této sociální sítě vytvářejí, a nakonec i názory, že by bylo bez Facebooku vlastně lépe.

Jenže tak jednoduché to není.



Všechny výše zmíněné výtky mají jedno společné. Naprosto totiž opomíjejí základní fakt, že Facebook je především nástroj, který lze používat řadou různých způsobů. Někdo na něm má přidaná obrovská kvanta přátel a sdílí banality, které ve skutečnosti nikoho nezajímají. Na přístup takového člověka jdou jistě některé z názorů oponentů Facebooku aplikovat, ovšem předkladatelé těchto názorů se dopouštějí další chyby, kterou je přílišná generalizace.

Je spousta lidí, kteří na Facebooku nehledají přízemní zábavu v ,,drbání“ svých přátel, ale do hloubky a odborně diskutují. Nebo komunikují s lidmi z druhého konce planety, sdružují se, prezentují své myšlenky a v neposlední řadě třeba popouštějí uzdu svojí kreativitě a ukazují svá díla. Nazvali byste snad síť, která toto umožňuje, neužitečnou a hloupou? Já nikoliv.

Facebook samozřejmě umožnil obrovské mase lidí nabýt dojmu, že jejich každodenní oběd je něčím, co stojí za to sdílet. To ale není problém sítě jako takové, ale jejich uživatelů. Zatracovat ji proto by bylo velmi hloupé.