úterý 16. října 2012

Nečasova DPH: Povolební verze

Taky si pamatujete, že ještě v pátek byl vládní balíček o zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty nezlomný jako skála? Tak to už asi neplatí, protože dnes ráno se náš předseda vlády vytasil s nápadem mířeným na rebelující poslance, který obsahoval ponechání základní sazby na původní výši, tedy na dvaceti procentech.

Důvody jsou poměrně jasné. ODS dostala v krajských volbách pořádný výprask (tedy kromě nedávno odvolaného Pospíšila, za kterého se Nečas snažil v televizi neférově připisovat body) a je dost možné, že se pod Nečasem, jako předsedou ODS, začíná kývat židle. Blíží se totiž volební kongres a situace je v současné době poněkud nejistá.


 Je totiž možné, že onen kongres se bude konat v už době, kdy bude celá vláda vinou rebelujících poslanců padlá. Když k tomu přidáme prohrané krajské volby, podivné hlasy o otcích jdoucí z Hradu a řeči Borise Šťastného o Klausovi jako mesiášovi, který spasí ODS, nevychází nám výsledek jako něco, v čem bude post předsedy občanských demokratů snadné obhájit.

Druhým problémem je ale opět oklamání voličů - jen co se vzpamatovali z planých slibů o nezvyšování DPH, ukazuje se, že se zásadovostí premiéra Nečase to tak horké nebude ani v tomto případě. Co si po týdnech přesvědčování, že přes novou úpravu „nejede vlak" voliči pomyslí? Že tenhle premiér je slabý.

A přihlédneme-li k tomu, že rebelové novou verzi reformního balíčku odmítli, nevidím vyhlídky této vlády příliš růžově. Osobně bych si dovolil tipnout, že k urnám se půjde zanedlouho znovu - a to nejen kvůli prezidentovi. Zásadní hlasování se blíží, na konci října budeme vědět víc.