středa 21. listopadu 2012

Nečekaný obrat Bohuslava Sobotky

Okamura napsal na svůj blog, že komunismus je „nejdemokratičtější systém, který svět poznal". Potud je vše správně, Okamura projevil svůj šílený názor, na který má jistě právo, a jeho výrok se začal všemožně propírat a diskutovat. Hromadně na něj reagovali ale nejenom pravicoví polici, ale i ti levicoví - a mezi nimi i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ano, ten Sobotka, který ještě před chvílí viděl KSČM jako standardní demokratickou stranu a z jeho vyjádření můžeme hádat, že Bohumínské usnesení pro něj není glejtem až tak svatým, teď kope do Okamury. Komunismus podle něj vždycky skončí totalitou a popravami.

 

A tak se férově ptám - co na to sociální demokraté v krajích, kteří vesele uzavírají právě s komunisty koaliční smlouvy? Co Ústecký kraj, kde za podpory ČSSD vládne komunistický hejtman? Co překrucování textu Bohumínského usnesení tak, aby se oranžovým radním hodilo do krámu?

Navíc tu ještě máme Jiřího Dienstbiera, který by neměl problém s jmenování KSČM do vlády a oficiální politiku ČSSD, která šla proti obecnému strašení pravice komunisty. Proč najednou ta změna? Myslí si snad Sobotka, že takto laciným otočením názorů dostane další voličské hlasy? U něj, mistra nekonkrétní a netematické rétoriky, to je klidně možné, ale taky hloupé. Na mě tedy strana takto měnící své názory důvěryhodná není.

Ono se uvidí po dalších sněmovních volbách, jak moc se to předsedovy strany s růží ve znaku nevyplatilo.