neděle 25. listopadu 2012

Přišel mesiáš a jmenuje se Karel

Lidé s mesiášským komplexem jsou zajímavou subkulturou. Mají ve zvyku nabízet lidu jednoduchá řešení, táhnout k sobě uvěřitelné osobnosti (aby to pro lid vypadalo věrohodněji) a často to nedopadá dobře. A do téhle skupiny se zařadil i Karel Janeček.

Obří reklamy v novinách. Podivné bannery na okrajích webových stránek. Čísla, mikrotransakce a jedno velké ego - to je projekt Pozitivní evoluce z hlavy geniálního matematika a podnikatele Karla Janečka, který předevčírem ukončil svoji túru po krajích naší republiky. A ukončení to bylo vskutku masivní, Janečkovi se podařilo do Lucerny vměstnat obdivuhodné množství lidí.

Kdo nestihl koupit lístek na bohoslužbu s Karlem včas, mohl se dívat na online přenos a domnívám se, že se nestačil divit. Metafyzický rozměr (rozuměj - velká spousta abstraktních řečí, éterická atmosféra) sice měly už zastávky v jednotlivých regionech, tento večer byl ale vrcholem.

Lidu je potřeba hodit nějaké to pozlátko a proto se kromě (taktéž notně spasitelského) geologa/filozofa/publicisty Václava Cílka objevila na pódiu vedle Janečka i Aneta Langerová. Lhostejno, že působila jako, že neví která bije, hlavně že se publiku ukázalo, že i celebrity Karlovi věří!

A pak to začalo. Zásadní je nový volební systém, když nás bude dost, poslanci povolí a změní nám ústavu - je nás mnoho, je nás hodně, dokážeme spolu mnohé! A lid tleskal. Naše společnost je v morální krizi, ze které nám pomůže jen (jak jsme se navíc včera dozvěděli)  bůh Janeček a kdo o něm křivé slovo řekne, Žito 44 si ho do parády vezme.

Stačilo pár slov o zlých zákonodárcích, mizerné vládě, ukázka z dokumentu Fishead (který podezřívám z podněcování třídního boje) a celá Lucerna svítila zelenými náramky a zplna ramen tleskala.

Přišel nový zachránce, někdo, kdo změní náš stát k lepšímu? Nejspíš ne. Je to jen někdo, jehož motivy nejsou úplně jasné, a kdo má marketing zvládnutý na jedničku