sobota 8. prosince 2012

Doba internetová

Byla tu revoluce neolitická, revoluce průmyslová a právě teď, v tomto okamžiku, prožíváme revoluci internetovou. Internet dramaticky mění celý svět a s ním i naši společnost. Pomalu, ale jistě se stáváme na internetu existenčně závislí a on sám se stává pevnou součástí naší identity, našeho přístupu ke světu. A mění také náš přístup k informacím.
 
Žijeme z pohledu možností rozvoje osobnosti úžasné době. Kdokoli se chce zajímat o cokoli, má ve většině případů ruce volné. To, co se dalo dříve pochopit a studovat z těžkých knih lze dnes na Googlu najít za pár okamžiků. Teorie strun a superstrun? Podstata světa od Schopenhauera? Nebo snad jak pěstovat karafiáty? To všechno jsou příklady věcí, jejichž podstatu si lze pomocí Wikipedie osvojit velmi rychle a bezbolestně.

Pro umělce je internet rájem. A nezávislá hudební scéna, která publikuje třeba jen výhradně po internetu a má tak přímý kontakt se svými fanoušky, je jen začátek. Básníci, spisovatelé, vizuální umělci, grafici, filmaři, ti všichni mohou z internetu a prostoru, který poskytuje profitovat. Dostupnostu umělecké tvorby už není limitována akceschopností místního muzea, nebo objemem skladů lokální knihovny.

Internet propojuje. Umí nás spojit s těmi, které bychom dříve ani nepoznali. Umožňuje nám se volně sdružovat dle našich zájmů a názorů. Obohatit se o nové poznatky, pohledy na věc a postoje jiných lidí je díky internetu extrémě snadné. Internet se stává efektivním způsobem, jak tvořit komunity a mění i pravidla politické hry - vždyť kandidatura Vladimíra Franze vzešla právě z něj.

Dnešní doba, a myslím, že ji lze poprávu nazvat doba internetová, skýtá obrovské možnosti. Poskytuje nám možnosti, o kterých se našim předkům nesnilo ani v těch nejšílenějších fantaziích. To ale platí jen v případě, že k nim nebudeme slepí a otevřeme oči.

Já je otevřel a jsem velmi rád, že zrovna v téhle době žiju.