sobota 29. prosince 2012

Využívejte možnosti dnešní doby!

Před nedávnem jsem se tu rozepisoval o tom, co nám všechno nabízí dnešní úžasná doba internetu. A z toho bych vypíchl především to, že díky internetu se můžeme velmi snadno dostat k vědomostem.


Zrovna včera jsem dostal chuť přečíst si něco málo o teorii chaosu a souvisejícími jevy.
Dříve bych se musel pokusit zeptat učitele fyziky, pokud by nevěděl, musel bych si jít bůhvíkam sehnat nějaké knihy, přinejlepším bych sehnal nějaké odborné, které by mi stejně nic moc kloudného neřekly. Díky internetu jsem během pár minut našel web jistého nadšeného matematika, který se rozhodl, že základní poznatky z tohoto oboru sepíše tak, aby to pochopil každý.
Nebo jsou věci jako TED (a TEDx), YouTube přenosy z konferencí a přednášek, podcasty lidí, kteří něčemu rozumí a baví je to a třeba i ona Wikipedia - rád si na ní čtu a rozšiřuji si obzory a nestydím se za to.

O tom ale tento příspěvek nebude. Ten bude o lidech, kteří se narodili do téhle (viděno z této perspektivy) skvělé doby narodili a nechápou, jaké výhody skýtá. Datum narození všech mých vrstevníků už nese rok, který se počítá do informačního věku. Do školního věku se dostali už v době, kdy se počítače začaly u nás zásadněji rozšiřovat a teď jsou spolu s námi v období, které začalo před pár lety a charakterizuje jej právě rozšiřování internetu o spoustu fascinujících věcí.

Ale oni to nevnímají. Používají internet jen napůl a netuší, že existují takové skvělé věci, jako výše zmiňované projekty. Jejich jediným zdrojem vzdělání je omezený prostor školy a za jejími dveřmi to končí. Učení a vzdělávání je pro ně synonymem zla, zbytečné věci a něčím, čím se slušný člověk po skončení školní výuky nezabývá. Rozšiřování obzorů, nezavíraní si vrátek k novým myšlenkám je ale zásadní schopností i pro pozdější život. A internet k tomu může lvím dílem přispět.

Doufám, že o tom po přečtení tohoto článku aspoň trochu popřemýšlí. Protože nevyužít možnosti dnešní doby je velká škoda.

Zdroj fotky: memeburn.com