pondělí 4. února 2013

Jak přímá demokracie deformuje politiku (podle Fareeda Zakarii)

Po vzoru Václava Klause sem dám také jeden výňatek (jste-li intelektuálové, dosaďte si excerptu) z knihy, kterou zrovna čtu. Jedná se o knihu Budoucnost svobody amerického politologa indického původu Fareeda Zakarii, která si dává za cíl mapovat vztah mezi demokracií a svobodou. Zajímavá je zatím celkově, ale nejvíce mě zatím zaujala část popisující to, proč upadá americký politický systém a jaké jsou příčiny tohoto pádu - a jako jedna z nich je zmiňován rozmach přímé demokracie.
 
Cituji proto ze závěru kapitoly, která se tomuto tématu věnuje a myslím, že by nebylo špatné, abychom se nad tím zamysleli.
Řeč je především o státe Kalifornie, kde mají referenda i zákonodárnou podobu. Jen pro úplnost - kniha byla napsána v roce 2003, je tudíž možné, že je v některých věcech nepřesná.
 
Posuďte sami:
 
Referenda a zákonodárné iniciativy urychlily proces přebírání moci od politiků a její předávání „lidu". Děje se to však vždy prostřednictvím stále rostoucí třídy profesionálních konzultantů, lobbistů, odborníků na průzkum veřejné - ho mínění a aktivistů. Ve jménu demokracie jsme stvořili novou, neobyčejně mocnou elitní vrstvu. Vzhledem k tomu, že z vládnutí se stala nepřetržitá kampaň, jejich práce se nikdy nezastaví a jejich vliv stále roste. Díky této revoluci ztratily na váze instituce zastupitelské demokracie: Kongres, politici, politické strany, vládní agentury i samotná vláda. Nová elitní vrstva má méně kontrolních mechanismů, než měly ty předchozí. Stará politická strana byla zakořeněna ve svém hlavním působišti, ve filozofické tradici, byla viditelná a musela se zodpovídat, vlastně fungovala zčásti jako veřejná instituce. Její představitelé byli veřejnými osobami, jednali před zraky veřejnosti a museli se obávat o svou pověst. Kdo však sleduje konzultanty, sběratele volebních příspěvků, specialisty na výzkum a analýzy veřejného mínění a lobbisty, kteří dnes hýbou americkou politikou? Tím, že jsme vyhlásili válku elitářství, vytvořili jsme politiku skryté elity, která se nikomu nemusí zodpovídat, která nemusí na nic reagovat a jíž je i významný veřejný zájem často lhostejný. Pád tradičních amerických elit a institucí, a to nejen politických, ale i kulturních, hospodářských a náboženských, je podstatou proměny americké společnosti.
ZAKARIA, Fareed. Budoucnost svobody. 1. vyd. Praha: Academia, 2012. 185 s. ISBN 978-80-200-2037-6