sobota 23. března 2013

Dělení pravice/levice je zastaralé? Ale prosím vás.

Poslední dobou to slýchám a čtu čím dál častěji - dělení na pravici a levici je zastaralé, neměli bychom dělit lidi na pravičáky a levičáky a raději postupovat společně jakýmsi středem. Je to chyba, která je jedním ze symbolů úpadku politické scény v naší republice.

Samotné odmítání obou polovin grafu (pravice-levice) je holý nesmysl. Každý z obou politických proudů reprezentuje zásadně odlišné hodnoty, které spolu prostě koexistovat nemohou a zaměnitelné mohou být ještě hůř - nebo vám nepřijdou rozdíly mezi pravicovými ideály štíhlého státu a nízké byrokracie vs. levicového etatismu tak velké? Mně tedy ano a chci mít jasno v tom, kdo se na jakou stranu ohledně lidské svobody staví. A že jde o nálepkování? To není nic proti ničemu, levicový a pravicový postoj ke společnosti jsou od sebe tak odlišné, že míchat je dohromady ve jménu nějakého podivného konsenzu (těžko proveditelného) nemá smysl.

Ale nedivím se. V dnešním světě, kdy se vládní, prý pravicové strany, chovají jako umírněnější sociální demokraté, to může některé lidi vést k tomu, že mezi levicí a pravicí vlastně není kromě barvy žádný rozdíl. Pak to může vést k volání po méně politické politice, která půjde cestou nejmenšího odporu spolu s rozmělněním idejí a hodnot. 

Ale to by neměl ani pravicový, ani levicový volič chtít. A zavrhování dělení pravice/levice tomu napomáhá.

Poznámka na konec: Ale zároveň souhlasím s tím, že prostě dělení pravo-levo je zavádějící a ideální se mi jeví podoba zobrazená na přeškrtnutém grafu v tomto článku. Pokud neznáte, vygooglujte si „politický kompas“.