středa 10. dubna 2013

Ideové ukotvení má v politice zásadní význam

Tenhle článek píšu v návaznosti na debatu s kamarádem Petrem o středových stranách a vlastně obecně o středové, pragmatické politice. Řada lidí totiž tvrdí, že dobrá politika jde dělat i pokud za sebou nemáte jasné hodnoty, že lze přebírat věci zprava i zleva, míchat to dohromady a v politice uspět. V tomhle článku se pokusím právě s tímto polemizovat a řeknu to hned na začátku - takového politika bych ani náhodou nevolil.

Volání po nepolitické politice, po neideologickém přístupu je totiž  pro mě jako pro voliče potenciálně nebezpečné. V naší diskuzi padly příklady politiků, kteří se nechtějí přihlásit ke konkrétnímu názorovému proudu (nebo třeba i k nějakým hodnotám) a do programu si třeba napíšou i rozumně znějící návrhy, které třeba i souzní s vašimi. Volit takového člověka by ale byla podle mého názoru chyba. Proč?

Představte si takového typického středového politika, který si do programu dá nějaké pěkně znějící věci jako je zeštíhlení státu a omezení byrokracie - udělá z nich leitmotivy své kampaně a podaří se mu nalákat po vysvětlování voliče řadící se jak k levici, tak k pravici (pro potřeby tohoto článku jsem dělení zjednodušil, není to až tak podstatné). Možná, že se mu je i podaří v souladu se svým porgramem prosadit.

Ale poté nastává problém. U člena určité politické strany, který se hlásí k odkazu určitých myslitelů, nebojí se jít do sporu o své politické hodnoty, tam máte alespoň nějaké vodítko, jak se bude chovat dál. Co od něho očekávat. Kdežto náš, středový a „nepolitický“ politik, si může v tomhle okamžiku dělat, co se mu zlíbí. Nemůžeme odhadnout na jakou stranu se přikloní a jeho volič (který dejme tomu normálně volil ODS) může zjistit, že jeho zástupce v parlamentu vesele hlasuje pro progresivní zdanění, zákaz kouření a tak podobně. 

Ideové ukotvení je důležité. Pokud někdo vstupuje do politiky na dejme tomu vyšší úrovni, měl by si ujasnit své hodnoty, být ochoten za ně bojovat a férově je předložit voličům. V politice samozřejmě jde od velké míry i o kompromis, nicméně domnívám se, že musí mít každý politik jasně vyjádřené pozice, ze kterých neustoupí.

Jenom tak je totiž možné svým politikům důvěřovat. Těch, kteří hlásají nepolitickou politiku bych se bál - u nich totiž nelze moc předpovídat, s čím přijdou příště.

Je samozřejmě možné, že se zcela mýlím a článek nedává smysl. V tom případě se nebojte a poukažte na chyby v mé úvaze v komentářích. Díky!

Zdroj obrázku: http://www.funnytimes.com/playground/img/132603683822880.png