pondělí 27. května 2013

Anime tip: Attack on Titan // Shingeki no Kyojin

Před více než stoletím se na Zemi objevila pro lidstvo nová hrozba - velcí a hroziví titáni, kterým podle všeho nejde o nic jiného než sežrat co nejvíc lidí. Kvůli nim si lidé vystavěli soustavu tří zdí, uvnitř kterých se po mnoho let bezpečně ukrývali. Tedy až donedávna, kdy přišel další zdrcující útok titánů. A Eren spolu se svojí de-facto nevlastní sestrou Mikasou byli náhodou u toho...


Attack on Titan je poměrně nové anime (vysílat se začalo v dubnu tohoto roku), které vzniklo na základě stejnojmenné mangy za spolupráce Wit studia a Production I.G. (například Ghost in the Shell). Z logiky věci je tedy k dispozici zatím osm celých dílů, devátý by měl vyjít prvního června.

Sledujeme osudy ústřední dvojice, Erena a Mikasy, která se musí vyrovnat s nastálou krizovou situací - první linie hradeb je proražen a jejich rodné město se ocitá pod krutým útokem hordy titánů. Poodhalit z děje kvůli spoilerům moc nemohu, těšit se rozhodně ale můžete na povedené souboje, srdceryvné scény i (byť zpočátku trochu přehnaného) poctivého patosu. 

Už během prvních osmi dílů se stane řada zajímavých věcí, otevře se několik otázek, které si prostě žádají odpovědi, a začnou se mezi postavami vytvářet psychologické vazby. Zároveň si ale Shingeki no Kyojin nehraje na žádnou legraci pro děti - krve je hodně, postavy umírají a nebýt občas trochu až komického vzhledu titánů, nebál bych se jej označit za anime se sakra hustou atmosférou. Neustálá hrozba smrti, bolestné ztráty, boj o život.

Za zmínku ještě stojí netradičně pojatá kresba. Je kontrastnější, má silnější linky okolo objektů a autoři se nebojí obraz obohatit spoustou post-processing efektů. Výsledkem je dramaticky působící animace, kterou ale občas ruší příliš necitlivě vložené CG prvky. Nejde ale o nic hrozného, kolem a kolem se vizuál Attack on Titan povedl a jde rozhodně o zajímavou podívanou, tohle není nic tuctového.

Jestli jsem vás nepřesvědčil, tak se ještě podívejte na otevírací sekvenci. Po ní byste už mohli hledat nejbližší tracker, ze kterého si prvních osm dílů Shingeki no Kyojin stáhnete.

A na závěr skromná zmínka pro +Kate White, bez které bych si Attack on Titan nevšiml. Díky!