neděle 30. června 2013

Přestaňte se ptát, proč ten Warhol tolik stojí. Thompson vám to řekne.

Svět výtvarného umění nemá jen duchovní, estetickou a akademickou stránku. Je to taky tvrdý byznys, kde jde více než o umění samotné o prestiž, adrenalin z obchodu a honbu za maximalizací zisku. Pokud vás stejně jako mě fascinovaly částky, za které se v aukčních domech některá výtvarná díla prodávají, a chtěli byste se o celé téhle mašinérii dozvědět víc, neuděláte s knihou Jak prodat vycpaného žraloka za 12 milionů dolarů chybu. Přestože budete po dočtení možná mít otázek ještě víc.




Na počátku byl žralok ve formaldehydu od Damiena Hirsta, prodaný údajně za dvanáct milionů dolarů. S přidavkem v podobě historky o problému, kterému museli sběratelé čelit poté, co se žralo kvůli nedostatečné konzervaci začal rozkládat, začíná ekonom Don Thompson svou třísetstránkovou cestu zákony trhu se současným uměním.

Jen pro pořádek - sám jsem si to během čtení ujasnil - současné umění je něco jiného než moderní. O tom moderním by většina lidí řekla, že to umění je. Tam patří Picasso, Monet a další relativně nová díla. Současné umění naproti tomu charakterizuje odklon od malby a vzývání božského konceptu před dokonalostí formy - Warhol, Hirst, Koons, Johns, Eminová. Dohledejte si a dostanete hrubou představu, o jakém druhu výtvarného umění je v knize řeč.

Thompson svou knihu rozdělil do dvaceti dvou kapitol, které dohromady tvoří jakýsi kruh. Od obecného popisu trhu , pravidel (pro jeho fungování zdá se nejvýznamnějších) fungování aukčních domů se dostáváme přes příběhy významných umělců zase zpátky k muzeím, veletrhům a v závěru dojde i na kapitolu věnovanou tvorbě cen a umění jako investici.

 Poněkud akademičtější a výkladovější pasáže střídají historky, které popisují zajímavé (a často vtipné) příběhy uměleckých děl a kromě odlehčení uvádí principy popsané v knize do praxe.  A mimo jiné pak máte čím se ohánět před kamarády, protože třeba už zmiňovaný Hirst se v průběhu Thompsonovy knihy stane aktérem vážně vtipných příběhů.

„Johns se skláněl v obdivu před Castelliho geniální schopností umístit umění na trh. Willem de Kooning o Castellim v roce 1960 prohlásil: „Do prdele, tomu bys moh' dát dvě piksly od piva a on je prodá.“ Johns se zasmál a vytvořil skulpturu se dvěma plechovkami od piva Ballantine. Castelli dílo okamžitě prodal sběratelům Robertovi a Ether Scullovým. Plechovky se dnes nacházejí v jednom německém muzeu umění.“




Bohužel se i přes zjevnou snahu nepodařilo vyvarovat místy až příliš suchému stylu psaní. U knihy o třetinu kratší by to takový problém nebyl, některá místa Jak prodat vycpaného žraloka za 12 milionů dolarů trochu unavují. Někomu může vadit přílišný počet číselných údajů nebo možná až příliš skromná obrazová příloha.

Thompson knihu dokončil v roce 2008, Kniha Zlín ji na český trh přivedla v roce 2010. Proto v ní také chybí důsledky, které (patrně) na trh se současným uměním přinesla krize. Některá data a dojmy tak můžou být trochu neaktuální. Pokud však platí tvrzení, že finanční trhy nejdou s těmi uměleckými společně, ale do jisté míry protichůdně, nemusí se jednat o výraznější problém. 

Spíš jsem si prostě při čtení říkal, jak moc výrazně se obchodní scéna současného umění za těch pět let od vydání originálu změnila. Skutečně platí seznam nejvlivnějších sběratelů a dealerů? Minimálně Damien Hirst už tak v kurzu není a pro laika není lehké dohledat, jak to vlastně vypadá. Nezbývá tak než věřit, že zas tolik nového se nestalo.

Kolem a kolem si přes pár nedostatků Thompsonova kniha zaslouží chválu. Není přehnaně akademická, místy je i velmi vtipná a hlavně je solidně podepřená argumenty, vychází z osobních zkušeností a rozhovorů. 

Thompson v závěrečné děkovačce doufá, že se mu podařilo psát i s trochou vášně. A já říkám - Done, vyšlo to.


THOMPSON, Don. Jak prodat vycpaného žraloka za 12 milionů dolarů: prapodivné zákony ekonomiky současného umění a aukčních domů. Vyd. 1. Zlín: Kniha Zlín, 2010, 361 s., [8] s. barev. obr. příl. Tema (Kniha Zlín). ISBN 978-80-87162-58-3.

Oficiální web
Goodreads
Databáze Knih
CBDB