sobota 8. června 2013

Zápisky o Praze aneb turistický průvodce maloměšťáka

Během uplynulého týdne, který jsem celý strávil mezi střechami domů našeho hlavního města, se mi poštěstilo vidět spoustu skvělých míst. A tenhle článek je jen soupis těch, co mě napadnou první - nemá strukturu, není řazený, jsou to jednoduše tipy, kam vyrazit, které jsem po těch pár dnech nasbíral.

Jelení příkop (http://4sq.com/alR4K0)
Skvělá turistická stezka příjemnou a tichou přírodou za Hradem, přístupná z několika míst (já jsem se tam dostal po lávce, která je kousek od Malostranské tam, kde se ulice štěpí na silnici a schody k Hradčanské). Parádní příroda, voda, vůně, ptáci. Jelení příkop je propojený s hezkým parkem u Belvederu, takže vyžití tu je dostatečné. Podíváte se z druhé strany na Katedrálu sv. Víta a můžete se jím dostat do hradního areálu a pokračovat až na Hrad. Dá se sednout, výborná lokalita.

Národní technická knihovna (http://4sq.com/cSFWgO)
Skvělá stavba nejen zvenku, ale především zevnitř. V přízemí si můžete jen tak sednout, když si vezmete ve stroji lístek, můžete se podívat i dovnitř. Vstup po schodech, kdy se před vámi rozevře centrální prostor, je úžasný. Skvělá jednota provedení a funkčnosti, spoustu detailů, které jde objevovat a estetický zážitek. Malby si můžete prohlížet pěkně dlouho. Jen varování - kavárna je špatná, zaslepené zásuvky a ne moc fajn obsluha.

Potrvá (http://4sq.com/93P8ng)
Pokud chcete něčím potěšit svoji hipsterskou dušičku, můžete - Potrvá je kavárna/bar v Dejvicích, kde dělají skvělé toasty, mají vychytané prostředí, knihovnu a bohužel zpomalenou obsluhu. Odehrávají se tu koncerty, autorská čtení a na zdech se obměňují vystavené obrazy. Hraje netuctová hudba a můžete si tu koupit hudební časopis Fullmoon.

Zlý časy (http://4sq.com/9mze90)
Vedle zastávky Ostravská se nachází Zlý časy, což jsou tři patra plná piva. Okolo padesáti píp, spoustu specialit, které jen tak neochutnáte. Malé pivovary, zahraniční piva, speciální druhy. Když z hospody vylezete ven, najdete ještě obchůdek, kde si můžete spoustu zajímavých piv nakoupit na doma. A dá se pít i levně a zároveň zajímavě.

Čajovna u kostela (http://4sq.com/cIuINS)
Na Strossmayrově náměstí se nachází tahle příjemná čajovna, kde mají široký výběr čajů, od levnější po dražší. První čajovna, do které jsem vůbec šel, takže nemám s čím moc porovnávat, ale spokojený jsem byl. Pokud vám nesedí meditativní hudba, byl bych opatrný.

Lucerna (http://4sq.com/d53cvR)
Secesní kavárna, která mi, přestože porušuje pravidla správné kávy, tak nějak přirostla k srdci. Super prostředí, výhled na pasáž s koněm, natrhané květy na záchodech a pokud máte štěstí, tak i živý klavirní doprovod. Pokud nejste kávový nacista, můžete si dát obrovské Cappuccino za bratru čtyřicet osm a ušetřit. Kouří se.

Františkánská zahrada (http://4sq.com/aupBcF)
Kousek od Lucerny, uprostřed centra je místo plné bílých laviček, kde si můžete odpočinout. Příjemná zeleň, voda z fontánky je pitná.

Antikvariát na Národní (http://4sq.com/gXIbkv)
Dvoupatrový výběr starých i nových knih, gramofonových desek a dalších věcí jako jsou komiksy, obrazy, plakáty. Je tu toho opravdu hodně, ceny odpovídají a dá se tu strávit fakt hodně času. Poezie je tu dostatek, obchod je propojený průchodem s knihkupectvím, kde si můžete koupit aktuální kousky. Najdete ho naproti My Národní.

Park Sacré Couer (http://4sq.com/a1B6iI)
Když projdete OC Nový Smíchov lávkou, dostanete se do fajn parku. Stačí si vyšlápnout nahoru a máte téměř dokonalý výhled na Prahu, který kazí jen pár stromů. Sice má park nevyrovnané výškové hladiny (rozuměj pořád se jde dokopce nebo z kopce), ale výhled za to stojí.

Secesní domy
Nakonec taková obecná věc - v Praze jsem už byl celkem dostkrát, ale až teď jsem si začal víc všímat architektury. A překvapilo mě, jak je vlastně Praha hezká. Domy ve stylu secese v Dejvicích, historické (třeba i neobydlené) budovy v jiných čtvrtích a tak podobně. Pokud člověk chce, je na co se dívat a co chválit. Chce to jen otevřít oči.