pátek 23. srpna 2013

Populismus vrací úder - v říjnu ve vašich urnách

Jestli se v duchu něčeho kromě vzestupu levice ponesou nadcházející volby, bude to výrazný hlas nedávno vzniklých populistických hnutí, která mají na vše jednoduchá řešení. Ano, mluvím o Úsvitu Tomia Okamury a ANO podnikatele Andreje Babiše.



Už před prezidentskou volbou jsem měl o postavě pana Okamury pochybnosti. A nic moc se od té doby nezměnilo - sice už neslýcháme jeho vyjádření na každém kroku (období to bylo dost humorné), ale program jeho hnutí Úsvit je plytký podobně jako některá jeho snadná řešení. Vzpomeňme si na tvrzení, že problémy s Romy vyřešíme prostě tak, že na sebe budeme hodní. Volební cíle jsou obecné tak, že by si je mohl na vlajku vytisknout prakticky kdokoliv - zatočíme s korupcí, dáme více moci občanům, nezávislou policii. Kdo by si to nepřál? Ale konkrétní kroky chybí. Co tu naopak je je hra na středovou politiku (a kritizování souboje pravice a levice, který ale význam má) a prohlášení, jako je „chceme sebevědomý a silný český stát.“ Ke cti Úsvitu slouží alespoň inspirace Pavlem Kohoutem a některé body v ekonomickém programu jako jsou nízké daně a podobně.

Na podobné vlně se nese ANO. „Nejsme jako politici. Makáme.“ Prázdnotu sloganů a cílení na aktuální vlnu odporu proti čemukoliv, co se nazývá politické dobře odkryl v rozhovoru s Martinem Komárkem Jindřich Šídlo. Připočtěte podezřelé motivy Andreje Babiše (proč nemít po ekonomické a mediální moci pokrytou i tu politickou?), divné postoje (negativní postoj k EU přestože Agrofert bere dotace) a zatím velmi strohý volební program hýřící podobně chytlavými hesly jako v předchozím případě. Aby se za nás děti nestyděli, ti rozhodující jsou všichni nekompetentní a snaží se do politiky dávat vlastní ambice. My jsme jiní, dejte nám hlas. Na toto téma ještě doporučuji výborný článek od Michala Kašpárka - velmi dobře shrnuje, co je s ANO špatně. Nutno dodat, že špatně z pohledu nás, voličů. Babiš to má nejspíš spočítané dobře.

Je to dost možná větší problém než očekávaný masivní nástup levicových stran. Ty jsou zavedené, víme, co od nich zhruba čekat a jejich motivy jsou z větší části otevřené. ČSSD, KSČM i Lidovci a jejich představitelé jsou s námi už dlouho a tak už je trochu známe. Naopak to, co se může skrývat pod rouškou projektů jako je Úsvit či ANO může být horší, než ta nejtemnější tajemství Lidového domu.